Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.15. 11:59

Eszperantó szavak a Tisza partján

<p>Balsa - A házigazda, Sereghyné Zengő Enikő ezúton adta át két lengyelországi város eszperantó csoportjainak a meghívását a megyei eszperantisták részére, remélve azt, hogy az utazás hamarosan megvalósul.</p>

Pünkösdhétfőre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei eszperantisták és szimpatizánsaik adtak randevút egymásnak  Balsán, a Tisza-partján. Az eszperantisták már reggel megérkeztek a találkozó színhelyére, ahol először  Sereghyné Zengő Enikő főszervező üdvözölte eszperantóul és magyarul a vendégeket.

Ezután Farkas Csabáné polgármesteer asszony  is szeretettel köszöntötte a községbe érkező  több mint 20 megyei eszperantistát, aki több helyről is érkeztek (Nyíregyháza, Nagykálló, Oros, Nyírtura, Tszavasvári, Levelek, Balsa ). Röviden vázolta Balsa község életét, történetét, érdekességeit. A köszöntések után a helyi görög katolikus templomban  az eszperantisták szentmisén vettek részt, amelyet eszperantóul és magyarul végzett Sereghy János főtisztelendő-esperes úr.

A szentmise után folytatódott a program a kultúrházban, ahol eszperantó nyelven  játékos vetélkedőtt rendeztek, énekeket, új dalokat tanultak a találkozó résztvevői eszperantóul. majd éleményeikről, az eszperantóval kapcsolatos tevékenységükről beszélgettek ebédig.

A házigazda, Sereghyné Zengő Enikő ezúton adta át két lengyelországi város eszperantó csoportjainak a meghívását a megyei eszperantisták részére, remélve azt, hogy az utazás hamarosan megvalósul és öregbítik e megyei eszperantisták hírét külföldön is. S hogy mi szükséges mindehhez? Az eszperantó nyelv megismerése, szeretete, és főként  használata, hiszen így tanulja meg leghamarabb az ember a nyelvet. Nem beszéve arról is , hogy igen fontosak az emberi kapcsolatok. Ezért volt,  van és lesz eszperantisták találkozója is.

 – A vendégekkel beszélegettünk arról is, hogyan lehetne több  eszperantót tanult embert bevonni mindehhez, hisz a megyében is rengetegen tanulták az eszperantót és tettek is különböző szintű nyelvvizsgát - mondta el lapunknak a házogazda főszervező. – A finom ebéd elfogyasztása után – a halászléhez Radóczi János ajánlotta fel a halat –, séta következett a községben, amelynek egyik állomásaként megtekintettük Faragó István  kertészetét is.

Ő  is nagy szeretettel fogadta a vendégeket, akik igen kellemesen töltötték el az időt a rengeteg sok szép virág között. A rövid eső sem zavarta meg a társaság jó hangulatát, s folyamatosan beszélgettünk élményeinkről, s közben elindultunk a Tisza partra, egy kis komp-sétára. A nap folyamán szó esett arról is, hogy továbbra is igyekszünk különböző összejöveteleket tartani a megye bármely részén, hisz nagyon sok településen vannak olyanok, akik  tanulták, tanulják az eszperantó nyelvet, s talán  közülük lesznek olyanok, akik bekapcsolódnak a megyei eszperantisták életébe. A két nyelven folyó beszélgetésekre többen felfigyeltek ezzel is látva azt, hogy az eszperantó él, hiszen élő nyelv, melyet tanulnak, használnak igen sokan!  Este  minden eszperantista kellemes élménnyel tele köszönt el tőlünk, s Balsától.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!