Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.05.22. 06:11

Bugyiboltól internet–kávézó?

<p>Nyíregyháza - Egy közelmúltban történt jogszabálymódosításnak köszönhetően egyszerűbbé vált az üzletek átminősítése. Egy virágbolt, turkáló vagy sportbolt helyén immár különösebb hivatali hercehurca nélkül nyílhat netkávézó, presszó, cukrászda.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/bugyibolt-nyiregyhaza-netkavezo-jogszabaly.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Egy közelmúltban történt jogszabálymódosításnak köszönhetően egyszerűbbé vált az üzletek átminősítése. Egy virágbolt, turkáló vagy sportbolt helyén immár különösebb hivatali hercehurca nélkül nyílhat netkávézó, presszó, cukrászda, utazási iroda. A részletekről a nyíregyházi Hatósági és Építésügyi Iroda vezetője, dr. Köteles István tájékoztatta lapunkat.

– Fellélegezhetnek az üzleti vállalkozást folytatók, kedvező változás történt az üzlet-átminősítés szabályozásában. A korábbi jogi szabályozás alapján, ha valaki meg kívánta változtatni üzletének profilját – például videotékából pecsenyesütőt szeretett volna létesíteni –, meglehetősen hosszadalmas építésigazgatási eljárást kellett kezdeményeznie a működési engedély kiváltása előtt.

A jelenlegi építésügyi szabályok immár meglehetősen tágan értelmezik az üzlet fogalmát, nem tesznek különbséget szolgáltató és kereskedelmi egységek között. Az eljárás leegyszerűsödött, az adminisztrációs terhek csökkentek. Az üzlet profilja (rendeltetése) azonban csak abban az esetben változtatható meg bejelentés, illetve az építésügyi hatóság engedélye nélkül, ha mindez nem jár együtt (át)építési tevékenységgel. A vonatkozó anyagi jogi szabályok, valamint egyéb jogszabályban meghatározott hatósági, szakhatósági előírások betartása mellett átjárhatóvá váltak az alábbi tevékenységi körök: üdülő, iroda, vendéglátó, egészségügyi, szociális, sport, ipari, kereskedelmi, szolgáltató, szórakoztató, nevelési-oktatási rendeltetések.

Mit mond a jog?

A lakás rendeltetés megszûnése, illetve keletkezése, továbbá a gépkocsitároló rendeltetés megszûntetése abban az esetben is bejelentéshez kötött, ha a rendeltetési mód változás építési tevékenységgel nem jár együtt.

A szomszédos üzletek, ingatlanok tulajdonosai – a korábbi szabályoktól eltérően – értesülnek a működési engedélyt megadó jegyzői határozatról, amely azt tartalmazza, milyen új üzlet nyílik a közvetlen szomszédságukban. Ha úgy vélik, nem szeretnének például egy zajos kocsmát vagy játéktermet látni a régi méteráru bolt helyén, fellebbezési jogukkal élve megakadályozhatják a számukra nem kívánatos tevékenységi kör megjelenését. Észérvekkel alátámasztott panaszuk a másodfokú hatóságnál találhat megértő fülekre.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!