Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.14. 14:49

Szerződésüket féltik a biztosítottak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

<p>Nyíregyháza - A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egymilliárdos sikkasztási ügyében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE-hez.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk-korkerdes-mav-biztosito-kotelezo-biztositas-nyiregyhaza_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

14:50: Nincs MÁV-os biztosított

– Kockázatosnak ítéltük, ezért be sem vállaltuk a karambolos javításokat, ha ennél a biztosítónál kötötte az ügyfél a kötelezőjét, mindössze egy esetben fordult elő ilyen probléma – mondta el lapunk kérdésére Kelenföldi László, az egyik belvárosi autókereskedés – és szervíz karosszéria műhely vezetője. – Jelenleg sincsen olyan ügyfelünk, akinek a MÁV-biztosítónál lenne szerződése, egyébként a cégünknél az ügyfélnek a casco-t ugyan meg kell kötnie a gépjárműre, illetve be kell fizetnie az önrészét, de ezek után a továbbiakat a biztosítóval maga az ügyfél rendezi – tette hozzá.

14:30: Másfél hete másról sem szólnak a hírek, mint a MÁV biztosító körüli botrányról, az ügyfeleknek azonban nincs okuk aggodalomra, hiszen megkötött szerződésük zavartalanul tovább él. Jelenleg mintegy 150-200 ezer szerződöttje van a társaságnak, év közbeni biztosítóváltásra csak érdekmúlás (például gépkocsi eladás) esetén lenne lehetőség. A társaságnak rendeznie kell a pénzügyi helyzetét, vagy el kell adnia kötelező gépjármű felelősségbiztosítási állományát. A két félnek (átruházó és átvevő) a PSZÁF engedélyével kell megegyeznie. A biztosító köteles értesíteni ügyfeleit a változásról, a díjfizetés mértéke azonban nem változhat. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást továbbra is be kell fizetniük az ügyfeleknek, ha nem kaptak csekket, a legközelebbi MÁV biztosítós ügyfélszolgálaton kell eleget tenniük törvényben lefektetett fizetési kötelezettségüknek – mondta el Pál Béla, a NiT-Europe Insukance ügyvezető igazgatója.   

14:17: Fizetni továbbra is kötelező

Mintha mi sem történt volna, úgy kell továbbra is fizetniük a szerződés szerint díjaikat azoknak az ügyfeleknek, akik a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) mellett döntöttek 2008 évre – hívja fel a figyelmet Rákos József, egy biztosítási alkusz iroda tulajdonos ügyvezetője. Gyorsan azt is hozzáteszi: a sikkasztási ügyben indított vizsgálat nem érinti a szolgáltatásokat sem, magyarán: ha például az utakon egy MÁV-biztosítós autó okoz valamilyen kárt, a kárrendezés is a megszokott eljárás szerint kezdődhet el.

Ennek hátterében az áll, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a teljes pénzügyi szektort ellenőrzi, s amennyiben kockázatos (szabálytalan) ügyletekre bukkan, a kezébe veszi az irányítást. A MÁV ÁBE élére is felügyeleti biztosokat küldött a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, azaz a kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.

Egyelőre szerződés-stop

A jövő azonban még rejt bizonytalanságokat:  felügyelet április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, a meglévő ügyfélállomány átvételére pedig vagy kijelölnek egy másik biztosítót, vagy meghirdetik azt a biztosító társaságok között. Ilyenre még nem volt példa Magyarországon, ezért nem is lehet tudni pontosan, melyik változat elé nézünk. Amennyiben biztosító cseréjéről születik határozat, kivételesen év közben is válthatnak biztosítót az ügyfelek.

14:00: A MÁV biztosító tevékenységét egyszer már felfüggesztették, 2006-ban hónapokig korlátozták a cég működését.

Akkor a pénzügyi felügyeletnek a társaság nyilvántartási rendszere ellen volt kifogása, most azt mondja, a cégnek nincs elég fedezete a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tevékenységhez. A MÁV biztosító április 8-tól elvileg már csak a régi ügyfeleit fogadhatja, újakkal nem köthet kötelező felelősségbiztosítást, ugyanis a PSZÁF szerint nem biztos, hogy ki tudná fizetni a kárt, ha valamelyik ügyfele balesetet okoz. Ha megsértené a határozatban foglaltakat, szankcióra számíthat, ha pedig nem igazolja, hogy elég pénze van a működéshez, másik biztosítóhoz kerülhetnek az ügyfelek.

Tudta-e?

A Magyar Államvasutak Zrt. alapítóként ugyan részt vett a MÁV Általános Biztosító Egyesület megalakulásában, azonban 2006. januárjában kilépett, és minden kapcsolatot megszakított a társasággal. A vasúttársaság már a kilépésekor névváltoztatásra szólította fel a biztosító egyesületet, a jogszerűtlen névhasználat megszüntetésére jogi lépéseket tett.

Az online alkuszok már nem kínálják fel a kötelező biztosítások között válogatóknak a felfüggesztett MÁV biztosítót.

13:50:MÁV-biztosító: az ügyfeleket átveszik, ugye?

Tette ezt a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP elindította a nyomozást. A kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.
A felügyelet április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását. A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE az állományra vetítve nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését.

Kapcsolódó cikkek:

  • Előzetesben a MÁV Biztosító vezetője
    Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a MÁV Általános Biztosító Egyesület pénteken őrizetbe vett elnök-vezérigazgatóját.

  • MÁV Biztosító: Már hat ember őrizetben - MTV Híradó
    Már hat embert vettek őrizetbe a MÁV Biztosítónál kipattant milliárdos sikkasztás miatt - számolt be szombaton az MTV Híradója. A pénzügyőrök szerint újabb őrizetbe vételek várhatók.

  • A MÁV Biztosító a felgüggesztése ellenére is tovább működik
    Kiss Bálint szerint nem igaz, hogy nincs elég fedezetük a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tevékenységhez, tehát nincs alapja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felfüggesztésének.

  • Őrizetben a Máv Biztosító elnöke
    A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy biztosító egyesület vezetője és több társa ellen, és három személyt őrizetbe vett.

- Palicz István, Nyéki Zsolt, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!