Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.20. 11:44

Oltalom a perifériára szorultaknak

<p>Nyíregyháza - A kirekesztettség csökkentése és reintegráció első lépését a foglalkoztathatóságuk javítása jelenti. Nemcsak a menedék biztosítása fontos, hanem a hajléktalanok beilleszkedése is!</p>

A HEFOP-4.2.1-P.-2004-10-0106/4.0 azonosító számú, „Nappali Oltalom” című projektünk ötlete intézményünkben már 2000-ben megfogalmazódott – tájékoztatott Bartolomeu Inácio Dezanove, az Oltalom Szeretetszolgálat szakmai igazgatója.

 

Szolgáltatások

„A” épület:

– orvosi rendelő a rászorulók számára,

– biztonsági zárral felszerelt csomagmegőrző szekrények,

– nyilvános WC-k,

– önkiszolgáló mosoda az intézmény igényeinek kiszolgálására,

– oktatóterem a funkcionális analfabetizmust enyhítő, szakképzettséget, átképzéseket nyújtó programoknak,

– a telecentrumban a közeljövőben beinduló számítástechnikai alapismereteket fejlesztő képzések indulnak,

– foglalkoztató műhely a képességek megőrzéséhez és a fejlesztési programoknak.

„B” épület:

– nappali melegedő 100 fő számára pihenési, tisztálkodási, mosási, ételmelegítési lehetőséggel,

– a népkonyha 150 adag meleg ételt biztosít,

– harmincszemélyes szenvedélybetegek nappali intézménye, mely az önkéntességre és a speciális segítő programokra épül,

– a nyíregyházi önkormányzat támogatásával a beruházási pályázattal párhuzamosan egy 50 fő befogadására alkalmas, 800 négyzetméter alapterületű, tartós bentlakást biztosító hajléktalanok otthonát is sikerült kialakítani, ahol orvosi ellátást, ápolást, egészségügyi rehabilitációt, akár a kórházi ellátás szervezését is biztosítják.

 

– Már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy az akkori nappali melegedő nem képes Nyíregyháza rászorultjainak igényeit kielégíteni. Intézményünk, településünk szociális szakemberei és a város vezetése felismerték, hogy a kirekesztettség csökkentése és reintegráció első lépését a foglalkoztathatóságuk javítása jelentené. Már a tervezésekor tekintettel voltunk a város szociálpolitikai koncepciójára. Figyelembe vettük, hogy a nappali melegedő és népkonyha lakóövezetben elavult struktúrájú épületben működött.

Vissza a társadalomban!

Céljuk egy olyan nappali ellátó komplexum létrehozása volt, amely a szociális ellátások mellett elsősorban a hajléktalanok, a rászorulók munkaerőpiaci és társadalmi beilleszkedését segíti elő. Az új intézmény ugyanis munkára való felkészítési, speciális munkahelyi, foglalkoztathatóságot elősegítő szociális és egészségügyi ellátási lehetőségeket nyújt felszereltségével.

 

Néhány adat

Az ERFA támogatásával megvalósított projekt egy 1270 négyzetméter alapterületű, „A” és „B” épületrészből álló, nyitott szolgáltatásokat biztosító Nappali Szolgáltató Központ.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása: 171 928 048 forint;
Hazai (központi) forrás 57 309 350 forint;
Saját forrás 29 905 037 forint.

 

– A reszocializáció növelésével és a kirekesztődés csökkentésével szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy városunk hasznos állampolgáraivá váljanak – tette hozzá a szakmai igazgató. – Számukra a foglalkoztatás, a folyamatos képzés, átképzés, a társadalmi integráció és a szegénység leküzdésének alapja. Célkitűzésünk a hajléktalanellátó rendszer kiépítése.

 

Önnek mit nyújt az Oltalom központ?

Egy igen komoly házastársi konfliktus után tavaly októberben „menekültem” a Rákóczi úton lévő Oltalom központba. Azóta sikerült talpra állnom, munkát kapnom, újra célja, értelme van az életemnek. Sok támogatást, segítséget kaptam itt mindehhez, szívből köszönöm!
Jenei Józsefné, Nyíregyháza

Sosem felejtem el 2004 karácsonyát, december 27-én alutam először az éjjeli menedékhelyen. Az agresszív, italozó férjemtől menekültem, igazi oltalomra leltem az intézményben. Örülök, hogy nem kell az utcán élnem, itt meleg ételt, tisztálkodási és mosási lehetőséget kapok ingyen.
Czakó Jánosné, Dombrád

A családi körülményeim miatt kellett eljönnöm otthonról. Nagyon elégedett vagyok a központtal, felkarolja az elesett embereket. Ruhát és ennivalót adnak, tisztálkodni tudunk, ha szükséges. Orvosi ellátást is kapok, mert szívepilepsziám van és alkoholellenes gyógyszert szedek.
Tótik Sándorné, Nyírmada

Sokat köszönhetek az Oltalomnak. Naponta járok ide enni, tisztálkodni. Vannak még céljaim az életben, szeretnék munkát kapni, dolgozni, hasznos tagja lenni a társadalomnak. Az ellátások, szolgáltatások mellett emberileg is sok bíztatást, jó szót kapok az itt dolgozóktól.
Kanálos Istvánné, Nyíregyháza

Az Oltalomnak köszönhetően fedél van a fejem fölött, otthonos, barátságos körülmények között élek. A mindennapi meleg étel nagyon fontos, az egészségünkre orvos vigyáz, a szociális munkások segítőkészek, figyelmesek. Sok elkeseredett embernek nyújt segítséget.
Szegedi Lászlóné, Nyíregyháza

 

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!