Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.07. 17:52

Nyíregyházáról legmesszebbre Püspökladányig ment vonat

<p>Nyíregyháza - A nyíregyházi vasútállomáson nincs vonatforgalom, vonalanként csupán egy Bz-vonat jár. Budapest felé teljesen megbénult a vonatközlekedés, Nyíregyházáról a legmesszebbre Püspökladányig jutott el egy vonat.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/mav-sztrajk-vasut-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:10: Nagyon sikeresnek tartjuk

– Nagyon sikeresnek tartjuk a hétfői vasutassztrájkot, ám az a végső eredményt ezúttal sem hozta meg. Most nagyon kis létszámmal, de szervezetten oldották meg a benne résztvevők a sztrájkfeladatot.

A kocsivizsgálók 100, a jegyvizsgálók 98 százaléka nem vette fel a munkát a debreceni, nyíregyházi területünkön. Amennyiben továbbra sem születik megegyezés, további sztrájkra van kilátás – tudtuk meg Barna Istvántól, a VDSzSz Szolidarítás területi vezető ügyvivőjétől

14:40: Hétfő késő délutánra helyreáll a vasúti rend

Az április 7-ei tízórás sztrájkban a MÁV közleménye szerint kevesebben sztrájkoltak, mint a korábbi munkabeszüntetések alkalmával: több vonat közlekedett és többen vették fel munkát.

A vasúttársaság ezt úgy értékelte: „a munkabeszüntetés kifulladt”, mert a dolgozók többsége az utasközpontú, felelős magatartást követte. Jóval többen voltak azok a vasutasok, akik a munkát választották, vagyis azt szerették volna, hogy az utasok érdekében közlekedjenek a vonatok – olvasható a MÁV hétfői közleményében.

A vasúttársaság adatai alapján a pályavasút területén 2808 munkára vezényelt dolgozó közül 2713-an megjelentek a munkahelyükön, közülük 45-en sztrájkoltak, 2668 munkatárs vette fel a munkát a nappalos műszakban. Ez azt jelenti, hogy a forgalomirányítók 98 százaléka dolgozott a sztrájk ideje alatt.

– Várhatóan hétfő délután 5–6 óra tájt visszaáll a menetrend szerinti közlekedés a MÁV-nál, így a nyíregyházi állomáson is – tudtuk meg Smid Norberttől, a MÁV területi kommunikációs menedzserétől. Jó ideig csak egy-egy Bz-motorkocsi közlekedett Debrecen, Záhony és Mátészalka felé. Az állomásokon nagyon gyér volt az utaslétszám. A sztrájk délelőtt 10 órai befejezésével megindultak a menetrend szerinti vonatok. A sztrájkban a forgalmi dolgozók közül senki sem vett részt, viszont nagy arányban álltak le a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók (kalauzok) – tájékoztatott Smid Norbert.

9:35:10 óráig tart a vasutasok sztrájkja

Gaskó István, a szakszervezet elnöke a döntést azzal indokolta, hogy a 8 órakor kezdődő egyeztetés ismét eredménytelen volt és így a munkabeszüntetés folytatása értelmetlen. Nem tudják ugyanis, hogy a jelenlegi vezetésű közlekedési tárca, illetve a MÁV képes-e elmozdulni az eddigi álláspontjáról. A következő tárgyalás pénteken lesz, addig valószínűleg nem lesz újabb munkabeszüntetés - tette hozzá.

9:15: Az utasok megértése mellett azt tanácsolja Smid János csomóponti főnök, hogy lehetőleg ne induljanak el, figyeljék a híradásokat.

Egyelőre a sztrájk vége ismeretlen, a legvalószínűbb, hogy a BKV ma délután egy óráig tartó sztrájkjáig szünetel a vasúti közlekedés is – tájékoztatott Smid János.

Kapcsolódó cikkek:

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!