Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.21. 19:55

Kibővült hatáskörrel, új helyen a VPOP nyomozók Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza – Eredményes esztendőt zárt a Vám és Pénzügyőrség Észak Alföldi Regionális Nyomozó Hivatala – kezdte sajtótájékoztatóját Dávid Róbert pü. őrnagy kirendeltség parancsnok.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/recent/vpop-nyiregyhaza-vam-es-penzugyorseg.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A 2006 szeptemberétől kibővült nyomozati jogkörrel több feladatot kapott a Nyomozó Hivatal, ezen belül a pénzmosáshoz kapcsolódó minden terület idetartozik. Ugyanakkor a hatékonyság érezhetően javult, ami az állami bevételek növekedésében is megmutatkozik. Tavaly a felderítési érték elérte a 4 és fél milliárd forintot, közel 2 millió doboz cigarettát foglaltunk le a bevétel kiesés egy részét nagyjából 1 milliárd forint értékben lefoglalással és zár alá vételével sikerült biztosítani.

A pénzügyi bűncselekmények mellett a román és az ukrán határon átnyúló csempészet megakadályozása kap hangsúlyt, arra tekintettel, hogy a megjelenő szervezett bűnözésben valamilyen alacsony szinten nem ritkán de érintett egy-egy rendvédelmi dolgozó, főleg logisztikai feladatokban. A régióba tartozó Szolnok megyében a feketemunka és az ehhez kapcsolódó adócsalás az, amire rátelepszik a bűnözői kör. Tavaly 127 közös akciót hajtottunk végre a rendőrség, határőrség, APEH, munkaügyi felügyelet társzervekkel.

Adócsalásban a szlovák szervekkel közösen sikerült jelentős eredményeket elérni, gyakori az adatcserék révén a másik országban szerzett információ alapján végrehajtott elfogás. A feladatok végrehajtására korábban Forgószél néven szervezett csoportot más logika alapján átalakítottuk, és Tornádó néven olyan közös vezetői törzset hoztunk létre, ami feladattól függően mozgósítással gyorsan bővítheti a végrehajtó állomány létszámát, így nem jelent az sem kihívást, ha több helyen kell egy időben nagyobb létszámmal lecsapni az állami bevételek megcsapolóira.

Nagyon sok bejelentést kapunk a jelentős pénzmozgásokról, és ezek közül kell a gyanúsakat kiszűrni, külön szálon pedig a vagyongyarapodások adatait tudjuk megosztani az APEH-el.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!