Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.23. 16:22

Ki látja el a betegeinket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

<p>Nyíregyháza - Több pénz, nyelvtanulás és kedvezőbb munkahelyi feltételek: ezt kínálja a külföld a magyar ápolóknak.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/apolok-egeszsegugy-kulfoldi-munka-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:15: A Jósában jónéhányan hiányoznak

Az ágy melletti dolgozó szakápolók száma nálunk kevesebb, mint ahányat foglalkoztatni tudnánk - tudtuk meg Jakabné Harcsa Erzsébettől, a Jósa András Oktató Kórház ápolási igazgatójától.

- A gondok orvoslására összefogtunk a társszervekkel, a Szakdolgozói Kamarával, az Ápolási Igazgatók Egyesületével, a Magyar Ápolók Egyesületével, s közösen keressük a megoldást a problémára. Azon dolgozunk, hogy minél többen megismerjék és felismerjék az ápolói hivatás szépségét, s azt, hogy mennyire szükség van a jól képzett fiatalok munkájára itthon. Én személy szerint nem az elvándorlást látom a legnagyobb problémának, súlyosabb gond az, hogy egyre kevesebb diák választja az ápolói hivatást életcéljául - mondta az ápolási igazgató.

15:50: Valódi veszély az elvándorlás

Nagytudású ápolóink külföldre vágynak, csábítják őket, s néhányuk csábítható.A szakemberek szerint komoly a veszélye annak, hogy nem lesz, aki ellátja a betegeket, mivel a külföldre távozókon kívül sokan mennek nyugdíjba is.

Idén várhatóan már félezer ápoló megy külföldre dolgozni - mondta Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke a napokban. 

Kubányi szerint érthető az elvándorlók érvelése is, hiszen míg hazánkban 70-90 ezer forint egy ápolói átlagbér, addig az Egyesült Államokban 600-700 ezer forintot kereshetnek havonta. Ráadásul míg az USA-ban 8-12 beteggel kell foglalkoznia egy szakdolgozónak, addig Magyarországon 50-60 beteget kell ellátnia. Az ötszörös béren kívül a külföldi cégek nyelvtanfolyamokat, átképzési lehetőségeket is kínálnak és gyakran az utazási költségeket is átvállalják.

A témáról megkérdeztük Balogh Zoltánt, aki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökeként jól  ismeri a hazai ápolók helyzetét.
- Az ápolók hetente általában négy alkalommal napi 12 órát tartózkodnak a betegek mellett. Ha túlórát vállalnak, akkor hetente 60 órát dolgoznak. Mindezt többműszakos munkarendben, így nemigen van lehetőségük az alapos regenerálódásra. Mivel egyre kevesebben vannak, a szabadságolás is nehézkes. Az hazai képzés pedig igen magas színvonalú, így nemritkán a nővérkék azt érzik, nincs szükség a szaktudásukra, nem kérik fel azokra a feladatokra őket, amelyekre hivatottak lennének.

A másik gond, hogy a szakdolgozók azt érzik, a felelősségük sokkal nagyobb annál, mint amennyi pénzt kapnak ezért. Egy pályakezdő ápoló bruttó fizetése 80-90 ezer forint. Diplomával, nyelvvizsgával keresnek ennyit. S mivel képesítésüket az unióban is elfogadják, ezért egyre többen próbálnak érvényesülni az uniós országokban, s onnan is egyre többen keresik a mi ápolóinkat.

A veszély, az egyre inkább elharapózó ápolóhiány tehát valós, s most már a korábban nálunk letelepedni szándékozó erdélyiek sem állnak meg nálunk, hanem ők is máshol keresnek boldogulást. Ebben a helyzetben pedig az a leginkább elszomorító, hogy a szaktárca egyáltalán nem kezeli súlyának megfelelően a problémát, pedig ha a prognózis beigazolódik, a jól képzett szakemberek pótlása igen hosszú időt vesz majd igénybe - mondta Balogh Zoltán.

13:25: Tudatos programmal a szakképzettségért

– A Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő fehérgyarmati székhelyén és vásárosnaményi telephelyén nincs ápolóhiány.

Mint dr. Nagyné Lovász Zsuzsanna ápolási igazgató tájékoztatott, az intézményben nem volt példa arra, hogy ápolójuk külföldi kórházban folytatta volna egészségügyi tevékenységét. A tavalyi évben mutatkozott ugyan a létszámban némi változás: a 38-40 éves munkaviszonnyal rendelkező ápolók előre hozott nyugdíjazást kértek, illetve többen döntöttek a kedvezményes nyugdíjbavonulás mellett. A távozó munkaerőt új dolgozók felvételével pótolták.

– Az új ápolók mindegyike érettségizett, valamint szociális gondozói végzettséggel rendelkezik, és kórházunkban töltötték a gyakorlati időt is. De mivel ez nem minősül ápolói szakképzettségnek, tudatos képzési programmal segítjük az előírásoknak megfelelő képzettség megszerzését – emelte ki az ápolási igazgató, s elmondta, jelenleg 9 fő beiskolázása van folyamatban.

13:00: Nagyobb megbecsülés

– Nem csoda, hogy egyre több magyar betegápoló dönt a külföldi munkavállalás mellett. Másfél évtizede dolgozom nővérként, jelenleg a nagykállói Megyei Pszichiátriai Szakkórházban vagyok diplomás ápoló. A néhány százalékos béremelés alig látszik meg a fizetésemen. Tizenkét órás műszakban dolgozom, két tinédzser lányomat egyedül nevelem, megtakarításra nincs lehetőségem. Több kolléganőm is kacsintgat Amerika felé, ahol kevesebb beteg, ám jóval magasabb anyagi és erkölcsi megbecsülés vár a magyar betegápolókra.

Az egyik honlapon például 3500-4800 dollár kezdő fizetést ígérnek az USA félszáz államában, fél év után a munkavállaló bekerül az egyesült államok nyugdíjrendszerébe, és magával viheti házastársát, illetve kiskorú gyermekeit is. A követelmények nem irreálisak (egészségügyi végzettség, szakmai gyakorlat, nyelvtudás, vizsgák), az ápolóknak szakmai, erkölcsi, és anyagi elismerést, hosszú távú munkavégzést, magas színvonalú munkakörülményeket ígérnek. Valljuk be őszintén, csábítóan hangzik... – mondta el Bodnár Mónika diplomás ápoló.

9:45: Idén várhatóan már félezer ápoló megy külföldre dolgozni - mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) alelnöke. Kubányi Jolán szerint komoly a veszélye annak, hogy 4-5 év múlva nem lesz, aki ellátja a betegeket, mivel külföldre távozókon kívül sokan mennek nyugdíjba és nagyon kevés az utánpótlás is.
Évente 400 szakápoló végez az iskolákban, holott 1200-1500-ra lenne szükség. A szakma elöregedését jelzi, hogy évente több mint ezren mennek nyugdíjba, ami azt jelenti, hogy 8 éven belül 10 ezer ápoló fog hiányozni a rendszerből.

Míg 2006-ban "csupán" 100-150 egészségügyi szakdolgozó ment külföldre dolgozni, addig a becslések szerint idén már legalább 500-an keresnek boldogulást a határon túl. Kubányi Jolán szerint ez érthető, hiszen például összehasonlítva a magyar 70-90 ezer forintos átlagbéreket, az Egyesült Államokban havonta 600-700 ezer forintot kereshet egy szakápoló egy hónapban. Ráadásul míg az USA-ban 8-12 beteggel kell foglalkoznia egy szakdolgozónak, addig Magyarországon 50-60 beteget kell ellátnia, ráadásul 3 műszakban - tette hozzá.

Az alelnök szerint azért sem véletlen, hogy a magyar szakápolók közül sokan a külföldi munkavállalás mellett döntenek, mert az ötszörös béren kívül az állást ajánló, többnyire amerikai és dán cégek még nyelvtanfolyamokat, átképzési lehetőségeket is kínálnak. Sőt, gyakran az utazási költségeket is átvállalják, valamint a kinti lakhatási kérdésekben is segítséget nyújtanak.

Kubányi Jolán szerint a problémát csak úgy lehetne megoldani, hogy az egészségügyi szakdolgozóknak egy vonzóbb életpályamodellt vázolnak fel, ami nem csak a méltánytalan bérek megemeléséről szól, hanem szakmai továbbképzési lehetőségekről is. Garanciaként pedig mindezeket jogszabályban kellene rögzíteni. Hozzátette: ezekre a problémákra és kérdésekre már többször felhívták az Egészségügyi Minisztérium figyelmét, de eddig semmi nem történt.

Magyarországon jelenleg körülbelül 90 ezer az egészségügyi szakdolgozók száma, közülük 60 ezer az ápoló.

Cikkünk az aktuális megyei helyzettel is foglalkozik, megszólal maga az ápoló, de kíváncsiak vagyunk a szakember véleményére is.

Kapcsolódó cikkek:

  • Nem lesz aki ellássa a magyar betegeket?
    A megfelelő szociális és támogatási rendszer, illetve az utánpótlás kérdésének megoldása nélkül hat év múlva nem lesz, aki ellássa a magyar betegeket - mondta az RTL Híradójában Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

  • Akár a halál karmaiból is megmenthetnek 
    Az emberi élet perceken múlhat; ők a leggyorsabbak és mini intenzív osztályuk van. A debreceni légimentősök Magyarországon a legkulturáltabb körülmények között dolgozhatnak; a második legtöbb esetet ellátó egység.   

  • Beszállnának a betegszállításba a taxisok is?
    A taxistársaságok is vállalnának betegszállítást, az erről szóló levelet a napokban küldte el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Egészségügyi Minisztériumnak - mondta a Dudás Zoltán, az MKIK taxis szekciójának vezetője. 

    • - Varró Zsolt, Palicz István, Koncz Nóra, Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!