Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.11. 16:56

Kenyérhez, tüzifához jutnak az erdei közmunkások

<p>Baktalórántháza - A megyénk állami tulajdonú erdeit kezelő Nyírerdő Zrt. – a 2004-ben kezdett haladó hagyományait folytatva – 400 tartós munkanélkülit foglalkoztat a következő hónapokban. <dia width="900" height="700" alt="Kenyérhez, tüzifához jutnak az erdei közmunkások 2008.04.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Keny_rhez__t_zif_hoz_jutnak_az_erdei_k_zmun/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kenyérhez, tüzifához jutnak az erdei közmunkások 2008.04.11." /></a></dia></p>

Az erdőket rendben tartó közmunkásokat 292 millió forint központi támogatásból, valamint a Nyírerdõ 73 milliós saját forrásából foglalkoztatják, jelentette be Kaknics Lajos vezérigazgató pénteken az állami erdészeti részvénytársaság Baktalórántházi Erdészetében, ahol az országos erdőművelési közmunkaprogram idei nyitányát tartották.

A Észak-alföldi Régión belül is a keleti részek foglalkoztatási helyzetét, ugyanakkor a Nyírerdőnek a programhoz való példás hozzáállását jelzi, hogy az ország 20 állami tulajdonú erdőgazdaságánál idén munkához jutó 2200 állástalannak közel egyötödét a Szabolcs és Hajdú megyékben gazdálkodó erdészeti zrt foglalkoztatja, derült ki az eseményen részt vevő országos és régiós munkaügyi szervezeti vezetőik a szavaiból.

Az eseményen természetesen részt vett dr. Sándor László a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsának elnöke, ám rajta kívül magas szinten képviseltette magát a három erdészettel is rendelkező Honvédelmi Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ezek a szervek adják össze a 20 érintett állami erdőgazdasággal együtt 2 milliárd 30 millió forint forrást, amelyet 2008-ban elkölthetnek a tartós munkanélküliek erdészeti foglalkoztatására.

Ám mint az egyik minisztérium képviselője mondta, az ebben a programban való részvételt missziónak tekintik, hiszen nem csak munkát, s ezzel kenyeret biztosítanak a munkanélkülieknek, de egy részüket szaképesítéshez is juttatják, amellyel saját lábánis megállhat majd a munkaerő piacon

Sándor László kitért arra, hogy tavaly 13 milliárd forintot fordítottak a különbözõ közmunkaprogramok finanszírozására, s összesen 23.000 embert juttattak, ha ideiglenesen is, munkához. Az idén valamivel nagyobb összegre számítanak, és az érintett tárcák, cégek és önkormányzatok összefogásával legalább 25.000 állás nélkülinek szeretnének közmunkát biztosítani.

Kaknics Lajos tájékoztatójából az is kiderült, hogy a két megyében 58 településről vették fel a tartós munkanélkülieket. Szabolcs-Szatmár-Bereg 192 közmunkásából a legtöbbet Tiszabercel, Tiszadob, Nyírbéltek településekről vették fel. A foglalkoztatás 7 hónapos idõtartamra szól, s kiválasztásnál fontos szempont volt a hátrányos helyzetű emberek alkalmazásának elősegítése. A résztvevők az erdőművelési feladatokért napi nyolc órás munkaidőre, havonta 69 ezer forint bért kapnak, továbbá jogosultak étkezési utalványra, tűzifa-ellátásra, munka- és védőruhára is. Közülük hatvanan részt vehetnek képzésen is, ahol erdőművelő, motorfűrész-kezelő vagy kisgépszerelő szakmai képesítést szerezhetnek.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!