Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.19. 09:28

Kaják, piák – és a bigék (ha Szindbád visszatérne)

<p>– Micsoda?! – hördülne fel Szindbád, ha csak meghallaná a gyorsétkezde kifejezést. – Hogyan lehet egyáltalán gyorsan enni? – tenné hozzá értetlenkedve. Ha pedig a gyorsmenübe bele is kóstolna? Szavai nem tűrnék a nyomdafestéket.</p>

A Krúdy által „megénekelt” Szindbád a szépséget a természetben, a szerelemben, s egyáltalán nem utolsósorban a kulináris élvezetekben vélte megtalálni. Huszárik filmremekében a Latinovits által zseniálisan alakított főhős múltidézésekor nemcsak szépasszonyok és múló érzések jönnek elő, hanem (ínyenceknek való ételek „társaságában”) a húsleves illata is.
– Micsoda?! – hördülne fel Szindbád, ha csak meghallaná a gyorsétkezde kifejezést. – Hogyan lehet egyáltalán gyorsan enni? – tenné hozzá felette igen értetlenkedve. Ha pedig a gyorsmenübe bele is kóstolna? Nos, ekkor feltörő szavait nem biztos, hogy eltűrné a nyomdafesték. Nyilván azon is csodálkozna, hogy korunk átlagembere a reggelire kutyafuttában bedobott pirítós és kávé után ebéd helyett gyorsan bekap valamit, majd vacsorára – már ráérősebben, de a Barátok közt „szorításában” – harap egy kis felvágottat, esetleg meleg étel gyanánt a megmikrózott virslit. – Ha nincs idejük tisztességesen enni, mitől kövérek? – csóválná fejét a nagy utazó. Hát éppen ez az! Az élvezetek közül száműztük az evést (van helyette ételfogyasztás), s már nem akkor iszunk, ha szomjazunk, vagy mert egy jóféle nedűt „megkíván” az étkünk.
Lassan a háziasszony és a kisvendéglő szavaknak sem lesz értelmük: helyettük jóideje ízlelgethetjük(!) a szinglit meg a gyorséttermet.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!