Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.21. 12:48

Új gépjármű fecskendő átadás Tiszavasváriban

<p>Tiszavasvári - Tiszavasvári 2008. április 17-én az újonnan beszerzett gépjármű fecskendőt ünnepélyes keretek közt adták át a szakmai elöljárók a társszervek képviselői a működési területen található önkéntes tűzoltó egyesületek parancsnokának a Tiszavasvári Köztestületi Tűzoltóságon. <dia width="900" height="700" alt="Új gépjármű fecskendő átadás Tiszavasváriban 2008.04.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_j_g_pj_rm__369__fecskend__337___tad_s_Tisz/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Új gépjármű fecskendő átadás Tiszavasváriban 2008.04.21." /></a></dia></p>

A tűzoltó laktanyában lezajlott rendezvényen pontban 11 órakor a felsorakozott állomány előtt Erdélyi Attila parancsnok adott be jelentést Pernyák Sándor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgatónak, aki köszöntőjében hangsúlyozta:

„A Tiszavasvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület az egyik legrégebbi tűzoltó szervezet megyénkben, hiszen ugyanabban az évben – 1884-ben – alapították, mint a megyeszékhely Nyíregyháza tűzoltóságát.

Az egyesület 124 éves történetében kiemelkedő esemény volt 2003. január hónap, amikor minőségi fejlődés eredményeként a megalakult önkéntes köztestületi tűzoltóság működési területet kapott.

Az azóta eltelt 5 év bizonyította a köztestületi tűzoltóság létjogosultságát.

A tiszavasvári önkéntes tűzoltók 6 település közel 30.000 lakosának mentő tűzvédelmét látják el közmegelégedésre.

Tiszavasvári térségében új kihívásokat jelent a tavaly átadott M3-as autópálya közelsége, amelyre fel kell készülni a helyi tűzoltóknak is.”

A helyi önkéntes tűzoltók évente átlagosan 250 riasztást hajtanak végre a térségben bekövetkezett tűzesetekhez, balesetekhez, egyéb műszaki mentésekhez. Az elmúlt évben összesen 224 esetben vonultak, közülük 107 tűzeset, 104 műszaki mentés és 13 téves jelzés, vaklárma volt.

A tiszavasvári önkéntes tűzoltók munkáját hatékonyan segítik a kistérségben működő tiszadobi, tiszalöki és tiszadadai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is, akikkel példamutató az együttműködésük.

A Tiszavasvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai az 1970-80-as években CSEPEL IKARUS gépjárműfecskendővel vonultak a környékbeli tűzesetekhez, 1989-ban kaptál azt az IFAtűzoltó gépjárművet amely még mindig szolgálja őket.

A járműről a következőket lehet tudni

„A közepes tömegosztályú Renault Saurus típusú korszerű tűzoltó gépjárműfecskendő a helyi tűzoltóság technikai eszköz parkjának gyöngyszeme. Több mint 90 millió forint értékű vadonatúj RENAULT tűzoltó gépjárműfecskendő felépítménye saválló acélból készült, 3800 literes víztartállyal, 380 literes habtartállyal rendelkezik, 1+5 fő szállítására alkalmas. A járművek EURO 4-es dízel, 280 lóerős, 7150 cm3 –es motor hajtja. 6+1 fokozatú manuális váltóval és korszerű tárcsafékekkel van ellátva. Két darab (egy-egy normál és magas nyomású) ZIEGLER szivattyúval rendelkezik, a szivattyú kezelése teljesen automata rendszerű. Kétoldali gyorsbeavatkozó is segíti a tűzoltói munkát, a szakfelszereléseken túl Holmatro feszítő-vágó berendezéssel is el van látva. A személyi állomány kiképzése, az új tűzoltó technikai eszköz rendszerbe állítása után a jövőbe mutató következő lépés egy új tűzoltó laktanya megépítése lehet. Tiszavasvári város önkormányzata és a szakmai vezetés megítélése egybeesik abban, hogy az Alcaloidával közösen összefogva segíteni kell egy új közös laktanya kialakítását melyben az ott szolgálatot tevő tűzoltók az üzemet és a térség településeinek lakosságát is szolgálhatják.

A Tiszavasvári önkéntes tűzoltók mellett hasonló típusú tűzoltó gépjárműfecskendőt kapott a közelmúltban a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság valamint IVECO MAGIRUS gépjárműfecskendővel gazdagodott Vásárosnamény és Újfehértó tűzoltósága.

Az ünnepség következő részében Rozgonyi Attila Tiszavasvári város polgármestere méltatta a hely tűzoltók munkáját, kiemelte, hogy a városban nagy tisztelet veszi őket.

A rendezvény záró részében a meghívott vendégek és érdeklődők megtekinthették a laktanyaudvaron kiállított új tűzoltó gépjárművet – tájékoztatta olvasóinkat Holes István tű. alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!