Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.07. 15:32

Füstkamra gyakorlat Kemecsén

<p>Kemecse - A kiképzés első hónapjában a tűzoltó jelöltek többnyire tantermi foglalkozások vettek részt napi 8 órában, ahol megismerték az alapvető szolgálati-, tűzoltási-, műszaki mentési-, égés oltás elméleti és műszaki ismereteket. <dia width="900" height="700" alt="Füstkamra gyakorlat Kemecsén 2008.04.07."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_stkamra_gyakorlat_Kemecs_n_2008_04_07_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Füstkamra gyakorlat Kemecsén 2008.04.07." /></a></dia></p>

Gyakorlati képzés keretében a tűzoltó tömlők tekercselésének módját és a leggyakrabban használt szerelési fogásokat, módokat. Április hónaptól egyre több gyakorlati foglalkozásra kerül sor, ahol már a különböző létra szereléseket is meg kell tanulniuk. A pszichikai képzés keretében Kemecsén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgatóság bázisán füstkamra gyakorlaton vettek részt.

Kruppi István tűzoltó alezredes a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság osztályvezetője tájékoztatást adott a füstkamra gyakorlat jelentőségéről, céljáról. A munkavédelmi elírások betartására Holes István tűzoltó alezredes megyei munkavédelmi felügyelő hívta fel a figyelmet.

A jelen levő egészségügyi személyzet minden hallgatónak megmérte a vérnyomását és a pulzusát majd bemutatták a polgári védelmi óvóhelyen belül kialakított speciális pályaszakasz elemeit. A gyakorlaton füsttel telt légtérben, sötét körülmények között, zavaró hanghatások mellett párosával teljesítették a feladatokat a hallgatók. A feltételezés szerint a füsttel telt pincerekeszből gázpalack kihozatalára került sor. A pszichésen és fizikailag jobb állapotban levők 2,5-4 perc között teljesítették az előírt feladatot.

A gyakorlati feladat után azonnal újból vérnyomás és pulzus szám mérés következett, melyből - a túlságosan magas eredményeknél - következtetni lehetett arra, hogy a lánglovag jelöltet pszichésen és fizikailag rendkívüli módon megviselte a feladat.

A hallgatók nagy része az elvárásoknak megfelelően sikeresen teljesítette a feladatot, a gyengébbek számára a tanfolyam vezetése soron kívüli pszichológiai vizsgálaton való részvételt határozott meg.

A következő pszichikai megmérettetés néhány hét múlva a Jósa András Megyei Kórház kórbonctanán lesz, ahol boncoláson kell részt venniük a „lánglovag” jelölteknek. Májusban pedig az igazi erőpróba Baktalórántházán lesz a tűzoltási gyakorlaton.

Tűzoltó tanfolyam

Az uniós elvárásoknak megfelelően idény július 1-től a készenléti szolgálatot ellátó Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók heti munkaideje átlagosan 50 óráról 48 órára csökken. Ennek érdekében országos szinten újabb 550 fő kerül állományba. Február-március hónapban ország szerte megtörténtek a felvételi eljárások keretében a kiválasztások, és megkezdődtek a 4 hónapig tartó (640 órás) tűzoltó szakképző tanfolyamok.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szökőnapon február 29-én kezdődött meg a képzés melyen 32 fiatal tűzoltó jelölt kezdte meg tanulmányait.

Kapcsolódó cikkek:

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!