Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.15. 20:02

Félezer háziorvos fontolgatja a szerződésbontást

<p>Nyíregyháza - Eddig több mint 500 háziorvos jelezte, hogy nem gyógyít tovább, ha a kormány nem ad több pénzt az alapellátás finanszírozására. Az önkormányzatoknak azonban ebben az esetben is biztosítaniuk kell az ellátást. &#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk-korkerdes-haziorvos-praxis_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-nyiregyhaza-haziorvos-rendelo_flv.flv/viewer.html" target="_blank">A háziorvos szemével: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-haziorvos-nyiregyhaza-rendelo-1_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

20:00: Jobban járnának alkalmazottként

- Sejteni lehetett a népszavazás végeredményét, s azt is tudtuk, hogy a vizitdíj eltörlése kiesést jelent majd a praxisoknak. Ez érzékenyen érintette a háziorvosokat. Jónéhány idősebb kolléga elkeseredett és sokan fel is hagynak a gyógyítással, mert képtelenek kigazdálkodni a folyamatosan emelkedő rezsiköltségeket. A lakosság ellátása önkormányzati feladat. A mienk így egy kényszerű vállalkozási forma, mert ezt a feladatot, mi magunk a számos orvostársammal együtt átvállaltuk az önkormányzattól. A jelenlegi helyzetben viszont sokan visszaadnák a magánpraxist, s ha tehetnék önkormányzati alkalmazottnak állnának. Az önkormányzatok ezt azért nem érezhetik zsarolásnak, mert tudják, hogy jóval többe kerül a körzetek - épület, személyzet stb. - fenntartása, mint a doktoroknak járó közalkalmazotti fizetés, ha önkormányzati alkalmazottként, s nem vállalkozó orvosként dolgoznának - mondta el véleményét dr. Szegedi János nyírmadai háziorvos.

14:35: Szerződésszegők lennének, ha nem gyógyítanak

A témával kapcsolatban megkerestük a MOK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetét, ahol nem tudnak helyi kezdeményezésről, olyan orvosokról, akik a gyógyítás felfüggesztésével fenyegetnek.

A kamara ügyvédje elmondta, ha az orvosok megtagadják a munkát, szerződésszegővé válnak és nem csak a körzet, hanem az adott doktor is praxis nélkül marad. Ez pedig az orvos számára veszélyesebb, hiszen egy önkormányzat egy bevált, működő körzetbe könnyebben találhat gyógyítót, mint egy szerződésszegő orvos újabb praxist.

13:30: Más formában gyógyítanak tovább

Mint ahogyan a törvény értelemben minden településen, úgy a megyeszékhelyen is az alapellátás biztosítása az önkormányzat feladata, felelőssége. – A vállalkozóként dolgozó orvosok szerződéses viszonyban állnak a várossal, és meg van arra az elvi lehetőség, hogy ha akarják, ezt felbontsák – mondta lapunknak dr. Együtt Mihály, városi főorvos, az Egészségügyi, Szociális és Bölcsődei Igazgatóság igazgatója.

– Ebben az esetben az előírt határidők, türelmi idők lejártát követően a praxis visszaszáll az önkormányzatra, és lehetőség nyílik arra, hogy aki korábban vállalkozóként, a saját tulajdonú rendelőjében fogadta és gyógyította a betegeket, egy más formában, közalkalmazottként folytassa a munkát. A betegek tehát nem maradnak ellátás nélkül – mondta a főorvos, aki hozzátette: eddig hozzájuk egyetlenegy, a praxis megszüntetésére vonatkozó kérés sem érkezett. Nyíregyházán egyébként a praxisok kialakításához nagy segítséget kaptak az orvosok, a szabolcsi megyeszékhely az elsők között volt hazánkban, ahol a funkcionális privatizáció végbement.

09:50: A témáról megkérdezzük a háziorvosokat, az orvosi kamara megyei képviselőjét, az önkormányzatok, s természetesen az utca emberének a véleményét is.

Kapcsolódó cikkek:

  • Veszélyben a háziorvosi praxisok 
    A vizitdíj április elsejei eltörléséről szavaztak tegnap a képviselők a Parlamentben. Mindenki másképp pótolná a kieső bevételeket, a Fidesz például a kormányzati negyed árából.

  • 3200 háziorvos új szerződést követel
    Új finanszírozási szerződést követelnek a háziorvosok. Képviselőik kedden délben a Nemzeti Sportcsarnokban tartott nagygyűlésükön jelképesen átadták az Országos Egészségbiztosítási Igazgatóság képviselőjének aláírt szerződés-tervezetüket.

  • E-mailben kampányoltak az orvosok a vizitdíjért
    A vizitdíj megmaradásáért gyűjtenek aláírásokat háziorvosok az interneten. Eddig 85 orvos csatlakozott a kezdeményezéshez.


 

- Pók Viktória, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!