Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.04. 15:15

Csak voltak NYUGTAlanok, már NYUGTÁval dícsérik a napot az őstermelők

<p>Nyíregyháza - Idén eddig ötven ezer őstermelő jelentkezett be az adóhatósághoz, egyébként április 16-ig kaptak haladékot, addig fogadja a bejelentéseket az Apeh Észak-alföldi Regionális Igazgatósága. <dia width="900" height="700" alt="Csak voltak NYUGTAlanok, már NYUGTÁval dícsérik a napot az őstermelők 2008.04.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Csak_voltak__NYUGTAlanok__m_r_NYUGT_val_d_c/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Csak voltak NYUGTAlanok, már NYUGTÁval dícsérik a napot az őstermelők 2008.04.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-korkerdes-nyiregyhaza-piac-ostermelok.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

15:10: Az őstermelők nem örülnek a nyugtaadási kötelezettségüknek, s mint mondják: nem örülnek a vásárlók sem. Gabulya Andrea feleslegesnek tartja a számlaadást: még egy darab paradicsomért vagy tojásért is számlát kell adni, de így mi marad a termelőknek? Semmi.

Az őstermelők nagy része tart az ellenőrzésektől és a bírságtól, ezért adnak számlát, de biztosan sokan vannak, akik bíznak a szerencsében és megspórolják a számlaadást. Búzási Gyula szomorúnak tartja, hogy még két dekagrammnyi áruról is számlát kell adni, szerinte nem sokáig lesz érvényben ez a törvény.

Kiss János azért nem örül az új feladatnak, mert időt vesz el mind az árustól, mind a vásárlótól. – Zúgolódnak egy kicsit, de előbb-utóbb megszokják az új helyzetet – véli.  Bódi Mihály szerint jó oldala is van a dolognak: a viszonteladók ezáltal elmennek a piacról, termelőként viszont nem ért egyet a kötelezettséggel.

11:30: – Az őstermelők a mostani állás szerint – ami az Áfa-törvény legutóbbi módosításának hatálybalépése miatt alakult így – április 16-ig kaptak haladékot, addig fogadja a bejelentéseket az Apeh Észak-alföldi Regionális Igazgatósága.

Idén eddig 50.000 őstermelő jelentkezett be, tudtuk meg dr. Tóth Gábor György sajtóreferenstől, aki az adóhatóság szempontjából elmondta: „Az ellenőrzési irányelv szerint a számla, nyugtaadás ellenőrzése a közterületeken kiemelt feladat 2008-ban, így kerülhetnek képbe a piacon is árusító őstermelők. Az ilyen típusú ellenőrzések folyamatosan zajlanak, ehhez jönnek az olyan akciók, mint legutóbb a kikelet hadművelet.

Számot erre nem tudok mondani, mert az nincs külön gyűjtve, nyilvántartva, hogy a piaci ellenőrzésekből mennyi érint õstermelõt. Nem ez az elsődleges szempont ugyanis, hanem hogy a vállalkozó, őstermelő ad-e nyugtát. A számla, illetve nyugtaadás elmulasztását a törvény keményen szankcionálja: akár 1millió forintos mulasztási bírság is kiszabható„ - tette hozzá a regionális adóhatóság sajtóreferense.

Kapcsolódó cikkek:

Nyugtát ad jövőre az őstermelő is 
Regisztráltatniuk kell magukat az állami adóhatóságnál, azoknak az őstermelőknek, akik eddig nem rendelkeztek adószámmal. Minden mezőgazdasági értékesítést, szolgáltatásnyújtást előírt bizonylattal kell kísérni.  Olvasók mondták:

Értékesíthetek-e a piacon?
Egy kicsi kerttel rendelkezem, és a háztartási szükségleteinken felüli termést, gyümölcsöt, tojást eddig is a piacon értékesítettük. Ez kb. éves szinten 20-30 alkalmat jelent.

Őstermelőkből hamarosan hőstermelők
Nagy a bizonytalanság, s vele a felbolydulás az őstermelők körében az adószám igénylésével, a nyugtaadási kötelezettséggel kapcsolatban. Még a segítségnyújtásért szokás szerint nyaggatott könyvelők is nehéz helyzetben vannak. Olvasóink mondták:

Olvasónk írja: Számlával, vagy anélkül
Nem haragszom én, csak nem értem. Hatvannégy éves elmúltam, kis nyugdíjunkat a kertben termelt zöldség, gyümölcs eladásából befolyt összegből pótoljuk ki. Amikor idény van, hetente bejárunk a piacra.

- Galambos Béla, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!