Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 11:39

Aczélos versünnep Ajakon

<p>Ajak - József Attila születésnapján a nagyközség egyik nagy szülöttjét, az ismert lírikust látta vendégül.<br /> <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/aczelos-versunnep-ajakon/cn/szon-news-km_01-20080417-105656"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A költészet napján Ajakon is természetes volt, hogy a lírát állították középpontba. A nagyközség önkormányzata karöltve a kisebbségi önkormányzattal és az általános művelődési központtal nagyszabású ünnepséget szervezett, melyre díszvendégként az ajaki gyökerű Aczél Gézát hívták meg.

A Ratkó József- és József Attila-díjas költő, egyetemi tanár, az Alföld című irodalmi folyóirat főszerkesztője előadásában többek között előadta az Ajakról szóló eposzát. A lírikus elismerően szólt a gyermekek vers iránti érdeklődéséről, illetve dicsérte a fellépők előadásmódját. Diákok sokasága ragadott tollat és fogott rímfaragásba a költészet napja apropóján meghirdetett versíró pályázatra, s ugyancsak sokan voltak, akik köteteket böngészve válogattak költeményeket a szavalóversenyre készülve.

A versíró pályázatra, illetőleg a versmondó versenyre egyaránt közel harminc diák nevezett. Az ünnepi alkalomra jelent meg a diákok és tanárok által szerkesztett Költészet Napi Szép Szó című újság, melyben Aczél Géza és az ajaki naivköltőkTakács István, Hasulyó Ferenc, Csépke Tibor – művein kívül az iskolás gyerekek versei is helyet kaptak. A költő örömmel nyugtázta: szülőfalujában nemcsak a múltban, hanem nem éppen versbarát korunkban is sokan vannak, akiknek fontos a líra üzenete.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!