Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 13:58

A határnyitás tapasztalatairól tanácskoznak Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A schengeni határ bevezetésének első tapasztalatait összegzik a Kárpátok Eurorégió mai ülésén Nyíregyházán, ahol az együttműködés lehetőségeiről, a határellenőrzésekről, illetve a Kárpátok Eurorégió küldetéséről a hazai szakemberek mellett ukrán, szlovák, lengyel, román és olasz részt vevők tanácskoznak. <dia width="900" height="700" alt="A határnyitás tapasztalatairól tanácskoznak Nyíregyházán 2008.04.17."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_hat_rnyit_s_tapasztalatair_l_tan_cskoznak/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A határnyitás tapasztalatairól tanácskoznak Nyíregyházán 2008.04.17." /></a></dia></p>

13:55: Jogállamot építő szomszédok az EU-ban

A jogállamiság ismérve: az állampolgár megtehet bármit, amit a törvények megengednek. A német jogállamiság szerkezetét bemutatva a jószomszédi viszony fontosságát is hangsúlyozták a nemzetközi konferencián.

– Szerényen, de büszkeséggel kell tekintenünk az eddig elért eredményeinkre, amit az Európai Unió a jogállamiság rendszerének építésében elért – hangsúlyozta előadásában a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletének vezetője. Hans Kaiser a csütörtökön Nyíregyházán rendezett nemzetközi konferencián a német jogállamiság szerkezetét bemutatva a jószomszédi viszony fontosságát is hangsúlyozta, szintén német példákon vezetve le az ebből származó kölcsönös előnyöket.

– Romániában a jogalkotás már megközelítette az európai normákat, ám az EU-konform törvények betartásával még mindig akadnak problémák – jellemezte a romániai jogharmonizáció helyzetét Dr. Puskás Bálint, a román Alkotmánybíróság egykori tagja. Általános érvényű intelemként fogalmazta meg: a jogállam nem azt jelenti, hogy az állampolgár azt tehet, amit akar, hanem megtehet bármit, amit a törvények megengednek. A konferencián az ukrajnai jogharmonizációs folyamatokba is bepillantást nyert a hallgatóság

12:32: Az ünnepi konferenciánSeszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke megerősítette: a Kárpátok Eurorégió fontos politikai küldetést tölt be azzal, hogy biztosítja a térség stabilitását, s tapasztalataira építve háttere ad egy közös gondolkodás kialakításához, s az európai integráció létrejöttéhez.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere az alakuláshoz visszatérve elmondta: 15 évvel ezelőtt azt gondolták, hogy ez a szervezet a térség motorja lesz, mely megmozgatja a gazdasági, társadalmi, s kulturális együttműködéseket egyaránt, ám be kell látni, hogy nem minden az eredetei elképzeléseknek megfelelően alakult.

Ez a konferencia azonban alkalmat ad arra, hogy újragondolják: hogyan tudják leginkább segíteni egymást. Dr. Virágh Pál, a Kárpátok Eurorégió első főtitkára arról beszélt, hogy a kitartó együttműködés nyomán az egymáshoz vezető utak egyre szabadabbak. Gazda László, a Kárpátok Eurorégióért Regionális Fejlesztési Egyesület elnöke azt mondta: ez a térség csak akkor lehet sikeres, ha az országok nem egymással akarnak versenyezni, hanem felismerik: össze kell fogniuk azért, hogy jobbá tegyék az itt élők életét.

11:45: A közös utak egyre szabadabbak

Tizenöt éves a Kárpátok Eurorégió: a szervezet csütörtökön a szabolcsi megyeszékhelyen konferenciával ünnepelte a jubileumot. Az előadások középpontjában a schengeni határ bevezetésének tapasztalatai álltak, az ülést megelőző köszöntőbeszédekben az elmúlt másfél évtizedé volt a főszerep. Prof. dr. Süli-Zakar István, a Kárpátok Eurorégió tagja kiemelte: tizenöt évvel ezelőtt egy teljesen más Kelet-Közép Európában éltünk, a megalakult szervezet pedig egy járatlan úton indult el, a határon átnyúló együttműködéseket számos probléma akadályozta.

Azóta fordult a világ: emberibb és együttműködőbb lett, ebben pedig a Kárpátok Eurorégiónak elvitathatatlan a szerepe. Számos nemzet vezetőjét sikerült meggyőzniük a szervezetbe való belépésről, csökkentették a határok elválasztó szerepét, és megkönnyítették az országok közötti átjárhatóságot – térben, gondolkodásmódban egyaránt.  

10:15: A konferenciáról tudósítással, fotókkal és videókkal számolunk be.

- Száraz Ancsa, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!