Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 12:42

Tudnivalók a szocpolról - fontos változások

<p>Nyíregyháza - Eddig a bankok a szocpolkérelmeket nem nagyon szerették, mert sok munka volt vele és nem okozott nyereséget.Most már nem utazhatnajk el senkit, és maximalizálva van a ügyintézési díj összege is, ami 30 ezer forint.</p>

Az otthonteremtési támogatásnak használt lakás esetén csak a felét kapják a fiatalok, viszont ha egy gyerek már van és terveznek még babát, akkor a fennálló hitel tőketartozásából a később született gyermekekre is jóváírható a szocpol.

A közhiedelemmel ellentétben a szocpolos lakásokat is lehet adni-venni. Tízéves elidegenítési tilalom van ugyan a tulajdoni lapon, de az ingatlan a gyakorlatban adható-vehető, csak a szocpolt viszi magával a tulajdonos. Ha a szocpolos házat értékesítették és vettek másikat az Államkincstártól kérni kell a szocpol átírását a régiről az új lakásra.

Tavaly decembertől életbe lépett újdonság, hogy az eladott szocpolos ház értékesítéséről 15 napon belül értesíteni kell a település jegyzőjét. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor az önkormányzat a tulajdonossal visszafizetteti az állami támogatást. Negyvenedik életévüket be nem töltött házaspároknál igénybe vehetnek megelőlegező kölcsönt. Ha vállalnak 8 éven belül két gyereket, akkor az első gyerek után 900 ezer, a második után 1,5 millió forintot a bank megelőlegez nekik - tudtuk meg Bálint István közgazdász-hiteltanácsadótól.

- Pók Viktória -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!