Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.20. 13:04

Tározó épül a Szamos–Kraszna-közben

<p>Az árvízcsökkentő tározó kivitelezését várhatóan jövő nyáron kezdhetik el.</p>

– Elkészült a Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározó (a Vásárhelyi-terv része) engedélyes terve – tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón a megyeházán. Ennek az árvízi védekezésben betöltött szerepéről Bodnár Gáspár, a Fetikövízig igazgatója beszélt, hiszen a Szamos vízgyűjtő területe nagyobb, mint a Tiszáé Vásárosnamény fölött. Fülöp István, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a három pilléren nyugvó komplex projekt első, vízügyes eleme rendben van, hiszen a 16,2 milliárdos program 85 százalékára az EU – ha Brüsszelben is úgy akarják – biztosít forrást. Ugyanakkor a különböző programelemek mintha nem lennének összhangban. Például egy új levezető csatorna értékcsökkenté teheti azt a földterületet, melyen majd átvezetik.


Fülöp Bence, az Aquaprofit Zrt.–K+K–Terraszer Konzorcium vezetője bemutatta a leendő árapasztó tározót, mely „nevesített nagyprojektnek” számít, s így 85 százalékos EU-s támogatás nyerhető megvalósítására. A 15 százalékot a magyar államnak kell állnia. Döntés Brüsszelben fél év múlva várható, mely ha pozitív, a kivitelezés 2009 nyarán kezdődik és 2011 decemberében fejeződik be. A tározó leürítése a Krasznába történik majd.
Kárpáti Tibor országgyűlési képviselő szerint addig fölösleges „road show”-kat rendezni, míg a komplex program második (önkormányzatok infrastruktúrafejlesztése) és a harmadik (a tájgazdálkodás konkrét lehetőségei és támogatása) pillére nem kap kellő hangsúlyt.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!