Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.06. 22:18

Több pénz a régiók hatáskörében

<p>Kiemelt forrás a közhasznú munkavégzésre és a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatásokra. A Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási alaprészéből 2008-ban összesen 55,6 milliárd forintból indítanak aktív munkaerőpiaci programokat. <dia width="850" height="630" alt="Több pénz a régiók hatáskörében 2008.03.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_bb_p_nz_a_r_gi_k_hat_sk_r_ben_2008_03_06_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Több pénz a régiók hatáskörében 2008.03.06." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Lamperth_Monika_nyilatkozik.wmv/viewer.html"><img alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" border="0" height="13" width="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Veress_Janos_kormanyzati_konferencia.wmv/viewer.html"><img alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" border="0" height="13" width="13" /></a></p>

A leghátrányosabb 47 kistérségnek az átlagosnál mintegy 20 százalékkal több forrást nyújtunk – jelentette ki dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter csütörtök este az Új Magyarország Kormányzati Konferencia nyíregyházi helyszínén.

Számok is elhangzottak: a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási alaprészéből 2008-ban összesen 55,6 milliárd forintból indítanak aktív munkaerőpiaci programokat, ebből 38,5 milliárdot decentralizáltan lehet elkölteni a régiókban. A decentralizált forráson belül mintegy 30-30 százalékot képvisel a közhasznú munkavégzés, valamint a foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatások (bértámogatás) finanszírozása.

Munkaadók ösztönzése
– A keresletvezérelt szak- és felnőttképzési rendszer megteremtésére növeljük a gazdasági szereplők és a kamarák szerepét a képzési irányok meghatározásában. A munkaadókat járulék-kedvezménnyel ösztönözzük a munkaerőpiacon leghátrányosabb helyzetben lévő embereket foglalkoztatására, erre tekintettel bővítjük a START-programot is – emelte ki Lamperth Mónika.

– A foglalkoztatási helyzet javítására meghirdetett programok forrásait biztosítja a költségvetés, így a leghátrányosabb helyzetű térségeknek szánt keretek pénzügyi háttere is stabil. Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően az ország északkeleti része vonzóbbá vált a befektetői körökben, ennek hatása az elsődleges munkaerőpiacon is érzékelhető lesz rövid távon.

 A kormány tagjai társadalmi vitasorozaton vesznek részt, egy hét hetes országos fórum közepénél tartunk, az így gyűjtött javaslatokat értékeljük, hasznosítjuk. A kormány várhatóan áprilisban elfogadja a programot, amit majd parlament elé terjeszt – mondta el kérdésünkre dr. Veres János pénzügyminiszter.

Olvassa országos híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!