Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.14. 13:12

Sokan nem jelentik be, ha elpusztul a kutyájuk

<p>Nyíregyháza - Nyíregyházán a rendelkezésre álló adatok szerint 16 ezer eb él, ám mivel sokan nem jelentik be sem az állattartás elkezdését, sem az eb elhullását, illetve a tulajdonosok neve is gyakran változik, ez a szám csak megközelítő adat.</p>

Visszatérő problémát jelent, hogy sokan nem tesznek eleget a bejelentési, illetve oltási kötelezettségeiknek, ezért arra kérjük az ebtartókat, hogy ne várják meg, hogy szabálysértési eljárást kezdeményezzünk ellenük – kezdte az ebrendészeti helyzetértékelést dr. Köteles István, a megyeszékhely polgármesteri hivatalának hatósági és építésügyi irodájának irodavezetője.

Nyíregyházán a rendelkezésre álló adatok szerint 16 ezer eb él, ám mivel sokan nem jelentik be sem az állattartás elkezdését, sem az eb elpusztulását, illetve a tulajdonosok neve is gyakran változik, ez a szám csak megközelítő adat.

Az elmúlt évben ebbel való veszélyeztetés miatt 50 esetben érkezett bejelentés, ebből húsz esetben történt sérülés. A tájékoztatón a parlagfű szezonra való felkészülésről is szó esett.

Virók Csilla, irodavezető-helyettes elmondta: az elmúlt év szerencsésen alakult, hiszen, bár közel hatszáz bejelentés érkezett hozzájuk, közérdekű védekezést csak tíz esetben kellett elrendelni, másik 12 esetben indult hatósági eljárás.

A jogszabályok szerint június 30-ig nem kerülhet sor hatósági szankciókra, azt követően viszont nagyon szigorúak a szabályok. Az alapbírság 20 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet, és ehhez jön még a közérdekű védekezés költsége.

Virók Csilla kiemelte: sokan nem tudják, hogy az ingatlan előtti terület parlagfű-mentesítése is a tulajdonos kötelessége, ebből pedig kellemetlenségek is adódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!