Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.04. 17:52

Nyíregyházáig menekült a drogos férfi!

<p>Nyíregyháza - Hullák vették körül, kommandósok üldözték a pánikba esett drogdílert.</p>

Úttalan utakon, bújkálva tette meg a Budapest-Nyíregyháza távolságot a marihuanát terjesztő férfi, aki maga is a szer rabjává vált, az előbb említett „élményeket” pedig egyszerűen az elvonási tünetek okozták nála. A folytonos és erős hallucinációk végül a pszichiátriára juttaták a tudat alatt a lebukástól rettegő férfit...

Cannabis vagy joint

Ezt az esetet dr. Erdélyi Ágnes, a Megyei Pszichiátriai Szakkórház Addiktológiai Osztályának főorvosa ismertette annak az előadássorozatnak az első állomásán, amelyen a kábítószer-használattal, valamint a megelőzés és a segítségnyújtás lehetőségeivel foglalkozott a nyíregyháziDrogambulancián. „A kábítószer függőségről másként" című beszélgetésen a legismertebb drogokról, azok kísérőjelenségeiről és hatásairól esett szó, de lehetőség nyílt személyes beszélgetésre, tanácsadásra is. A főorvos előadásában elmondta: egyre elterjedtebb a fiatalabb korosztály, főleg a középiskolások és egyetemisták között a könnyebb drogok használata.

– Konkrét számadatokat nem lehet tudni, hogy pontosan mennyi kábítószer-használó van a megyében, viszont az esetek jellemzéseiből számunkra egyértelműen kitűnt, hogy elsősorban a cannabis, és a parti- és diszkódrogok használata a legelterjedtebb a fiatalok körében – mondta a főorvos. Sokan úgy gondolják, hogy nem igazi kábítószer a cannabis, az emellett érvelők a nikotinhoz és az alkoholhoz hasonlítják a joint-nak is nevezett drog hatását, ám a szakember igyekszik tisztázni a félreértést. – Már hosszabb ideje ismert, hogy a rendszeres cannabis-fogyasztás hosszútávú elváltozásokhoz vezet az agyvelőben, és képes pszichikai zavarokat - mint amilyen a skizofrénia - kiváltani, így nem véletlenül nevezik a kemény drogok előszobájának – tette hozzá Dr. Erdélyi Ágnes.

Jó hangulat?

Az orvosok ugyanakkor több kategóriába is besorolták a kábítószer-haszálókat a szerek használatának gyakorisága szerint. – Léteznek a kísérletezők, akiknek többsége a középiskolás korosztályból kerül ki, ők már csak „heccből” is kipróbálnak egy gyengébb drogot – mondja a szakember. – Vannak, akik egy-egy alkalommal használnak drogot, és ezt általában valamilyen szituáció, cselekvés, vagy netán konfliktus, esemény közben teszik. Ennél már súlyosabb az intenzifikált függő, illetve a kényszeres használó, aki már rítusszerűen alkalmazza az egyre nagyobb adagokat, amik egyre kevesebb ideig biztosítják azt a felemelő érzést, jobb hangulatot, magabiztosságot, ami a lényege ennek az állapotnak.

Fontos a környezet

A drog pozitív hatása a használóra egy idő után csökkeni kezd, ekkor jönnek az úgynevezett kémiai ejtőernyők, az alkohol és/vagy a különböző gyógyszerek, nyugtatók használata. – A fogyasztó ekkor már belekerül egy olyan körbe, amiből már nem lehet szabadulni, ugyanis ahhoz, hogy elviselje a drog nélküli időszak közötti fizikai és lelki fájdalmakat, hallucinációkat, és „pihenjen”, ezekhez a szerekhez nyúl – mondja a főorvos. Az állandó hangulatváltozások átalakulhatnak dühöngéssé, indulatos viselkedéssé, nemritkán erőszakká, a drogos ugyanis mindig a hozzá legközelebb álló embereket bántja meg, de bizonyos szerek hatására önmagában is kárt tehet. – Ezért fontos a segítség, a környezet és a szakember empátiája, hiszen csak akarat és külső segítség mentheti meg ezeket az embereket a tragédiától.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!