Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.05. 15:45

Nádirtás a nyíregyházi Bujtosi tónál

<p>Nyíregyháza - Olvasónk azt nehezményezte, hogy a Belső körúti tavon lévő nád évek óta nincs levágva, annak ellenére, hogy többször kérték az illetékeseket a tó környékének rendbe tételére. Elmondása szerint ez a terület mostoha gyereknek számít.</p>

– A Bujtosi tó nádirtásával kapcsolatban mondta el véleményét a Kelet-Magyarország keddi számában Varga Pálné, a Belső körút 39-43. számú ház tulajdonosai nevében.

Mondandójában azt nehezményezte, hogy a Belső körúti tavon? lévő nád évek óta nincs levágva, annak ellenére, hogy többször kérték az illetékeseket a környékének rendbe tételére. Elmondása szerint ez a terület mostoha gyereknek számít Nyíregyháza életében, nem úgy, mint a másik oldala, a Jég utca felőli rész, amelyet most is, és minden évben karbantartanak.

A környéke szemetes, a fárol ősszel lehullott levelet és az itt-ott levágott nád hulladékát a szél elhordja a szemben lévő lakóház udvarára, valamint a saját munkával kialakított és rendben tartott parkjába.

Társadalmi munkában

– A tavak Nyíregyháza tulajdonában vannak, a kezelése pedig a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. feladata. A szóbanforgó terület gondozását egy hét évvel ezelőtti szerződés alapján a Bujtos Sorthorgász és Tájvédelmi Egyesület végzi – tájékoztatta lapunkat Szupkay Papp László, a kft. ágazatvezetője.

– A cikk megjelenését követően, szerda reggel bejártam a területet, s én azt rendezettnek találtam. Mondom ezt annak tükrében, hogy a tó nádasának egyharmadát környezetvédelmi előírások miatt meg kell hagyni. Az egyesület minden évben ezt meg is teszi, hiszen a tavon fészkelő madaraknak (vadkacsa, gém, stb.) kell a nádas, zsombékos rész.

Az egyesület tagjai a nádvágást és a takarítást társadalmi munkában végzik, s még nem jutottak el minden területre. A levágott nád elégetésére is lehetőségük nyílik március 15-ig, amely vagy a helyszínen történik, vagy egy más területre szállítják el. Az egyesület az elmúlt szerdán tartotta közgyűlését, amelyen magam is részt vettem, s ahol arról tájékoztattak, hogy március közepéig a még hiányzó munkákat elvégzik – mondta az ágazatvezető.

– Az idén hamarabb olvadt a jege, így valamelyest nagyobb területen maradt meg a nádas, mint az egyébként előírt egyharmad részen. Amióta szemben felépültek a házak, a lakók kifogásolják, hogy a nádasból a szél beszemeteli nádszálakkal a parkjaikat.

Gondolom, a tulajdonosok látták, hogy hol vásárolnak lakást maguknak Nyíregyházán. Igyekszünk tisztán tartani a partját is, ám sokszor megdöbbenünk, amikor bedobott tévével és egyéb környezetszennyező szeméttel találkozunk a partján – mondta Moravszki Tamás egyesületi elnök.

Kapcsolódó cikkek:

Bujtosi nádírtás
Megritkították a bujtosi tavat körülvevő elhalt "náderdőt" a területért felelős horgásztársaság munkatársai, mivel az akár komolyabb károkat is okozhatott volna, ha később a vízben bomlásnak indul.

Nádvágás, avagy balhé a jégen
Learatták a nádat a Bujtosi tóról a tavat kezelő horgászegyesület önkéntesei januárban.

- Lefler György  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!