Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.23. 17:50

Hímes tojások a Vay-kastélyban

<p>Vaja - A hagyományos tojásfestés a batikolás, ám ez a legnehezebb, ennél a tojásra minden színt külön-külön rétegben kell felvinni, a legvilágosabbal kezdve. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_mes_toj_sok_a_Vay_kast_lyban_2008_03_23_/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Hímes tojások a Vay-kastélyban 2008.03.23." /></a></dia></p>

Csodálatos élményben volt része azoknak, akik vasárnap ellátogattak a vajai Vay-kastélyba és megtekintették a húsvéti tojáskiállítást. Szebbnél szebb tojásokban gyönyörködtették a látogatókat. Volt itt festett tyúktojás, de a többséget a kacsatojásból készült hímes tojások adták. Miért kacsa? – kérdeztük Tamás Máriát, aki a kiállítás anyagát készítette és helyben pedig bemutatta a festés művészetét.

– Nagyon egyszerű a magyarázat – kezdte Tamás Mária. – A kacsatojás mindig fehér, s nem utolsósorban teljesen sima a héja. A tyúktojás a fehértől a drappig mindenféle színben található, s nagyon porózusos a felülete.

Valóban, a kacsatojásból készült hímes tojás vakítóan fehér felületű, így kiválóan mutatnak rajta a különböző színnel festett motívumok. Tamás Mária Budapestről jött Vajára bemutatni a tojásait, s úgy is lehetne fogalmazni, a véletlen hozta a nyírségi településre.

– Korábban egy kedves ismerősöm járt itt Vaján, ő mutatta be a festett tojásait. Tavaly Németországba utazott, s megkért, jöjjek el helyette. Így az idén már másodszor vagyok itt. Harminc évvel ezelőtt, Kárpátalján láttam tojásfestőket, ott lestem el, tanultam meg a csínját-bínját. Azóta festek, minden évben több százat – meséli a tojásfestő, aki szívesen mutatja meg a körülötte serénykedő fiataloknak a díszítés fortélyait, az írókázás különleges technikáját. A hagyományos tojásfestés az úgynevezett batikolás, ám ez a legnehezebb. Ennél a tojásra minden színt külön-külön rétegben kell felvinni, a legvilágosabbal kezdve. Ma már a méhviasz a festés alapja, ez maga a festék, a színezést pedig filctollal végzi. S ami a legörvendetesebb: még van keletje a hímes tojásnak...

Aki pedig kíváncsi a kiállításra és a tojásfestésre, az hétfőn még megnézheti Vaján.

- Sipos Éva, Sipos Ágnes -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!