Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.21. 12:50

Az utolsó pillanatokban sonkát vásárlók figyelmébe

<p>Nyíregyháza - Az élelmiszerboltok hűtőpultjain, -ládáiban jóformán belebotlunk az első sonkákba, sonka szerű füstölt húsdarabokba. Mivel valamennyi zsugorfóliába van forrasztva, ezeket nem isten ellen való vétek kézbe fogni, meglapogatni...</p>

Ezt kérdeztük dr Kovács Ferenctől a megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság igazgatóhelyettesétől.

– Érdemes is megtenni, mert e gyors pácolású sonka félék legfeljebb 25 százalék beléjük injektált páclevet tartalmazhatnak. A gyorspácolt termékek köréből is kirívóan olcsó sonkafélét azért nem árt óvatosan kezelni: ujjainkkal megnyomkodva hasonlítsuk össze a többivel. Ha túlságosan puha, meglehet hogy több a belé injekciózott páclé a megengedettnél. A plusz nedvességért, ami a fólia eltávolítása után esetenként csorog is belőlük, már túlzott lehet még az a csábítóan olcsóbb ár is.
– A kötözött-, vagy manapság inkább hálós-nak nevezett sonkák közül hasonló jegyek alapján válasszunk, de ezeknél érdemes figyelni a színére is – a húsa barnás vörös, a 2 centiméternél nem vastagabb szalonna rész pedig krémes barna legyen –, a hús széle pedig ne legyen rojtos.
– A paraszt sonka, illetve lapocka egy másik, magasabb kategória, amely nem gyors pácolással készül, s amelyet már általában a húsos pult mögött dolgozó eladótól kell kérnünk. Ezeket a termékeket sózással, 4-6 hetes lassú pácolással és füstöléssel tartósítják. Az áruk is 2,5-3 szorosa az előbbi kategóriának. Ha a fajsúlyának növelése végett túl sózták (7 százaléknyi sónál több van benne), arról a külsejének fehér bevonata árulkodik, egyébként se legyen a felülete kemény, kérges, persze az sem jó ha túlságosan lágy, puha.
Amíg a gyors pácolásúsonkafélék jelentős része már főzve kerül az üzletekbe, a kötözött, pláne a parasztsonkát otthon kell megfőznünk. E konyhai művelethez jó tanács: lassú tűzön, gyöngyöző vízben főzzük, vigyázva a túlfőzésre és a levében kell hagyni kihűlni! – ajánlja a szakember.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!