Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.27. 12:49

Téli örömök vagy tragédiák?

<p>Az országos híradásokban már hallhattuk, hogy a tavak többségén már felbukkantak a korcsolyázók. Ugyanakkor felmerül a kérdés, mennyire biztonságosak ezek a jégfelületek, s milyen veszélyek leselkednek ránk a fekete jégen? <dia width="850" height="630" alt="Téli örömök vagy tragédiák? 2007.12.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_li__r_m_k_vagy_trag_di_k__2007_12_27_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Téli örömök vagy tragédiák? 2007.12.27." /></a></dia>&#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/teli-oromok-vagy-tragediak/cn/szon-news-km_01-20071227-012943"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

12:37: A jég a part közelében, illetve az alulról feltörő gázok miatt távolabb is eltérő vastagságú lehet. Ha valaki rá lép és úgy szakad be, azonnal nyújtsa ki a karját, csökkentve a merülés mélységét.

–  A legtöbb sekély vizű, ott legfeljebb mellig merül az ember, de a kihűlés így is halálos lehet egy-két percen belül. Aki beszakadt, ne kezdje el levetni a vízben a vizes ruháit, ugyanis így csak gyorsítja a kihűlést. Az átázott ruhadarabokat, csak a szárazföldön vesse le, és azonnal öltözzön át száraz ruhába, s vegyen magához meleg italt, ami nem tartalmaz alkoholt.

– A legnagyobb veszély a korcsolyázókra leselkedik, ők ugyanis nagy sebességük miatt a beszakadó jég alá csúszhatnak, és a léktől akár 6-8 métert is megtehetnek. A gyilkos fehérség alatt nem lehet tájékozódni, így nem lehet a felszínre jutni. A lábon lévő korcsolya lehúz, és ha valaki magányosan sportolva szakad a lékbe, aligha tudják megmenteni. A mélybe eső ember nézzen fölfelé, a lék kicsit sötétebb, mint a környezetében lévő jég. Amint eléri a felszínt, szégyenkezés nélkül kiabáljon, mert csak úgy élheti túl a balesetet.

– Egyedül senki ne induljon a jégre! Aki segíteni akar, az mindenképpen hason csúszva közelítse meg a bajba jutottat, s egy tárggyal, például sállal, kabáttal, léccel igyekezzen kihúzni a beszakadt sportolót – mondta el Vincellér Tibor a KMSE elnöke.

11:31: A korábbi években is kedvelt időtöltése volt a fiataloknak a korcsolyázás a bujtosi tó befagyott vizén korcsolyázni. Megkérdeztük a Városüzemeltetési kht.-t idén jelölnek-e ki biztonságos korcsolyázó helyet?

– Nem tervezünk kijelölni korcsolyázó helyet a bujtosi tavon, ugyanis még nem volt tartósan mínusz 10 celsius fok alatt a hőmérséklet, s így nem érezzük, hogy biztonságosnak a területet. Azoknak akik korcsoláyzni szeretnének, javasoljuk, hogy a Bujtosi Sport Csarnok mellett létrehozott műjégpályán hódoljanak szenvedélyüknek, a testi épségük érdekében – tájékoztatta lapunkat Sz. Papp László ágazatvezető.

A tavon már láthatunk egy-két merész fiatalt, de nem biztonságos a jégfelület, s hamarosan a tavat üzemeltető horgász egyesület is lékeket vág a jégbe, hogy a halaknak szükséges oxigén mennyiséget pótolni tudják. Ezeket ki kell jelölni, de emellett is veszélyesek lehetnek a figyelmetlen korcsolyázóknak.

10:00: Cikkünkben a tűzoltóságot és a Városüzemeltetési Kht-t kérdezzük meg, hogy a Nyíregyháza környéki és a megyei tavak mennyire biztonságosak és mire figyeljünk oda, hogy elkerüljük a tragédiát.

Kapcsolódó cikkek:

- Kiss-Takács Béla, Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!