Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.11. 06:29

Nem csak a szépre emlékezünk

<p>Nyíregyháza - Sok kellemes és kevésbé kellemes élmény tarkítja a lassan mögöttünk hagyott évet, melyet Csabai Lászlóné, a megyeszékhely polgármester asszonya értékelt. <dia width="850" height="630" alt="Nem csak a szépre emlékezünk 2007.12.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Nem_csak_a_sz_pre_eml_kez_nk_2007_12_11_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Nem csak a szépre emlékezünk 2007.12.11." /></a></dia>&#160;&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-video_flv_001-2.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Csabai Lászlóné: Nagyon sok jó dolog történt Nyíregyházán 2007-ben, csak néhányat szeretnék említeni: a Jósaváros felújítására szívesen gondolok, mert tervezett és jól átgondolt fejlesztés eredménye, a program sikerét többek között az is jelzi, hogy azon a területen az ingatlanok ára, a korábbi csökkenés után emelkedni kezdett, a látvány pedig önmagáért beszél.

A Szivárvány Idősek Otthona felújítása is a sikerek közé tartozik, hiszen sikerült elérni, hogy az idős emberek ne éljenek méltatlan körülmények között. A VIDOR (Happy Art), fesztivál országos híre vitathatatlan, nekem nagyon kedves, története sikertörténet, nagy öröm az M3-as autópálya átadása, és persze az is, hogy új bölcsődei helyeket kell visszaállítanunk.

És ami most a napokban boldogsággal tölt el: az a város ünnepi hangulata, öröm látni, hogy sokan sétálnak, vásárolnak a gyönyörűen feldíszített téren.

KM: Mi az, amire nem szívesen emlékszik?

Csabai Lászlóné: A Korzó üzletház körüli vitákra és arra, hogy az erőfeszítéseink ellenére nem tudtuk megértetni az emberekkel, hogy mit is akarunk az Országzászló tér átalakításával elérni. Ma már tudom, hogy azokat az egyeztetéseket, melyeket ősszel folytattunk, másfél évvel ezelőtt kellett volna megtennünk. Bánt, hogy a Kossuth téren minden este tüntetők zavarják a környéken élők nyugalmát.

KM: Hogyan értékeli a közgyűlések nem egyszer személyeskedő, ellenséges hangulatát?

Csabai Lászlóné: A politikai pártok úgy gondolják, le kell képezniük az országos hangulatot, ezért ha a hazai politikai helyzet normalizálódik, a helyzet itt is változni fog. Bízom abban, hogy ez rövid időn belül bekövetkezik, mert tudom, hogy nem lehet kettészakítani és tönkretenni az országot.

KM: Idén számos konfliktushoz vezetett a parkolóhelyek hiánya, illetve az, hogy szinte már nincs olyan zóna, ahol díjmentesen lehetne parkolni.

Csabai Lászlóné: Több hazai nagyvárosban is jártunk, és azt láttuk, hogy a parkoló díjakból befolyt bevétel mindenütt duplája a mienknek. Az emelt díjakkal ezt hoztuk egyensúlyba, az azonban tény, hogy a belvárosi parkolók alacsony száma gondokat okoz. Be kell látni: ezt az égető problémát csak parkolóházak és mélygarázsok építésével lehet megoldani, a zsigerből való elutasítással pedig csak azt lehet elérni, hogy ezek később valósulnak meg.

KM: Nagyon sokat hallottunk ebben az évben az önkormányzat költségvetéséről, több fórumon is elhangzott, hogy Nyíregyháza az ország legeladósodottabb városa.

Csabai Lászlóné: Ez nem igaz. A hazai önkormányzatok hitelállománya összesen 822 milliárd forint, ami a teljes állomány négy százaléka, Nyíregyháza adóssága 8,5 milliárd forint. Ez azt jelenti, hogy átlagszinten vagyunk, és abból sem csinálok titkot, hogy ez 2010-ig nőni fog. A szennyvízprogram, a belváros rehabilitációja, és a szilárd hulladék program elindítása áll előttünk, ami további hitelfelvétel nélkül nem oldható meg. Megvalósításuk látványos életminőség javulást fog a nyíregyháziaknak hozni.

KM: Szintén nagy viharokat kavart a Huszár-telepi iskola megszüntetése, illetve a Zelk Zoltán Általános Iskola tervezett megszüntetése. Utólag hogy gondolja: helyesen döntöttek?

Csabai Lászlóné: A szeptember óta eltelt időszak azt mutatja, hogy vannak gyerekek, akik élményként élik meg, hogy olyan szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amit korábban soha: így például az Aranyba járók szó szerint lubickolnak az uszodában, és azt sem tagadjuk, hogy vannak problémás esetek is, ám azt gondolom, helyes döntést hoztunk az iskola megszüntetésével. Ami pedig a jövőt illeti, még egy iskola teljes vagy részleges bezárására mindenképpen szükség van, de én azt szeretném, ha ennek helyén, hangsúlyozom ennek helyén egy gyermekcentrum jönne létre, ahol reggeltől estig a gyerekeket játszóház és kreatív műhely várná, de ahol délután és este a tiniknek is kínálnának programot.

KM: Mit vár a következő évtől?

Csabai Lászlóné: Tavasszal átadják a felújított Dózsa György utcát, s azt remélem, vidám, pezsgő élet lesz majd itt, s bár most még nem szeretik az emberek, biztos vagyok benne, hogy ha elkészül, rövid idő alatt megkedvelik és hamar elfelejtik az építkezéssel járó zürzavarokat. Elindul a Sóstó-fejlesztés, a nyár végén rajtol a szennyvízprogram, ami nyomán a csatorna bekötés 95 százalékos lesz. Sajnos ez a hatalmas beruházás is okoz majd néhány kellemetlen hetet az ott élőknek, hiszen a város sok helyen fel lesz túrva. Tavaszra az is kiderül, hogy a belváros rehabilitációjából mit tudunk elkezdeni. Ez egy öt éves program, de ha elkészül, mindenki élményként él majd meg. Reményeim szerint gyönyörű lesz Nyíregyháza, mindenki meglátja!

- Száraz Ancsa -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!