Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.27. 06:12

Hideg vizet ihatnak a szennyvízre?

<p>Az ivóvizet már több mint három éve bekötötték Császárszálláson, a szennyvízhálózat kiépítése azonban elmaradt. Kiderült: üdülőövezet lévén Császárszállás nem vehet részt a beruházásban. Van megoldás?&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-csaszarszallas_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

2006-ban a lakosság túlnyomó többsége szándéknyilatkozatot írt alá, melyben kérték az ingatlanokat érintő csatornázás elvégzésére, és vállalták a szükséges önrész, a négy éves futamidejű érdekeltségi hozzájárulás megfizetését.

– Immár egy éve, hogy a szakemberek felmérték a nyomvonalakat, csatornázási terv született, előkészítették a kivitelezést. Nagyon megörültünk, amikor idén október 17-én délután lakossági fórumra hívta az érintetteket Mikó Dániel, a Szervező és Előkészítő Bizottság elnöke.

Személyi igazolvánnyal, adókártyával, készpénzzel és a szükséges helyrajzi dokumentumokkal érkeztünk a Tó Büfébe. A találkozón derült égből villámcsapásként ért bennünket a hír: hiába örültünk előre a medve bőrének, Császárszállásüdülőövezet lévén – nem vehet részt a szennyvíztisztítási és szennyvíz-csatornázási programban – mondta el egy helyi lakos, Dallos Sándor.

– Nem kis zúgolódás és felháborodás kísérte a bejelentést, hiszen hosszú hónapokig ámították a lakókat a beruházás tervével. Igaz, télen csak 25-30 család él az övezetben, nyáron azonban ennek többszörösére nő a lakosság száma. Jelenleg is szippantókocsi járja az utcákat, a magas talajvíz szint miatt gyakori vendég a szolgáltató a lakott ingatlanoknál – tette hozzá Bocskai Jánosné.

A komfortérzet növelése mellett a császárszállási tó egyre szennyezettebb volta miatt is sürgető lenne a változás. Van-e megoldás a kialakult helyzetre? – kerestük meg kérdésünkkel Mikó Dánielt. A tanácsnok elmondta: a Központi Energetikai Operatív Program (KEOP) szeptemberben napvilágot látott kiírásakor szembesültek a konkrét feltételekkel, elvárásokkal.

Kiderült: nem támogatható műszaki tartalomnak minősül, ha üdülőövezetben vagy zártkertben építenek szennyvízcsatornát, így Császárszállást ki kellett venni a programból.

– A szervezés idején még ismeretlen volt előttünk a végleges pályázati kiírás. Környezetvédelmi szempontokra, a védelmére hivatkozva, valamint a terület vegyesövezetté minősítése által van remény a fejlődésre. Utóbbi esetén módosítani kellene a szabályozási tervet. Amennyiben ezt a szakma támogatja, fél-egy év múlva, utólag is lehet csatlakozni a KEOP programjához – hangsúlyozta Mikó Dániel.

Szándéknyilatkozat

„Alulírottak nyilatkozunk, hogy Nyíregyháza és térsége teljes szennyvízcsatornázása EU-program keretében igényt tartunk az alábbi ingatlanunkat érintő csatornázás elvégzésére, és kijelentjük, hogy az e célból alakítandó viziközmű-társulathoz csatlakozni kívánunk.”
„Vállaljuk a 126 ezer forint érdekeltségi hozzájárulás 49 hónap alatt történő (Ltp-szerződés kötése esetén havi 1930 forint, összesen 94570 forint) megfizetését.”

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!