Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.19. 11:20

Fájdalom és öröm a színpadon

<p>Nyíregyháza - A cselekmény színhelye Macondo vagy bármely más település, ahol emberek élnek. &#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/fajdalom-es-orom-a-szinpadon/cn/szon-news-km_01-20071219-112153"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Milyen lesz utánunk az élet, s mindaz, ami a tudatunkban tükröződik, valóban elmerül az idő tengerében? Egyáltalán: mi az idő, amit olyan erősen szorítunk a markunkban, hogy az ujjaink felsebzik a tenyerünket?

Az idő egyik legkorábbi élménye az embernek. Leginkább úgy, hogy elmúlik, s az elpergett pillanatot nem lehet visszahozni többé.

Az egyik legizgalmasabb modern író Marcel Proust az eltűnt idő nyomába ered. Gabriel García Marquez Száz év magány című regénye ugyanarra a csodára keresi a választ, hogyan szivárog át nemzedékek életén, személyiségén az élet, a történelem. Annak társadalmi és egyéni változata egyaránt.

A Móricz Zsigmond Színház számára Schwajda György írta a színpadi szövegkönyvet, hiszen az eredeti munka látomásos, helyenként szürrealisztikus, filozofikus időutazása aligha drámai anyag. Legfeljebb egyes mozzanataiban. Schwajda nagy érdeme, hogy képes volt a színpadi törvényekhez igazodó drámai nyersanyagot szolgáltatni, amely eltalálhat a közönséghez is.

Telihay Péter nagyívű, a vizualitást szinte felfokozó rendezése egyszerre emeli meg az idő problematikáját, felfogható filozófiai magasságokba, másrészt esendő, olykor megalázott és megnyomorított ember mivoltunkat is megjeleníti.
Ehhez az igényességhez társul hívta a színház legjobb erőit.

Régen láttunk ebben az élet-kavalkádban ennyi embert a színpadon. Horváth Margit és Fazekas István modern Ádámként és Évaként viaskodnak a sorsukkal.

Marquez talán családregényt írt, amelyben nemzedékek során maga a család is megsemmisül. De lehet, hogy inkább XX. századbeli eposzt, amelyben Ursula (Horváth Margit) a görög sorstragédiák vak jövendőmondójaként megpróbálja feltartóztatni a végzete felé rohanó jövendőt.

Menczel Róbert látomásos díszlete között egyszerre vagyunk jelen Kolumbiában és Magyarországon, hiszen a sorsok azonosak. Talán ott érzékelhetőbb a fülledt erotika, mint nálunk, de a sorsába belebukó Jose Arcadio Buendia, a családfő (Fazekas István olykor ironikus keretbe helyezett alakításában) akár Madách Imre tragédiáját is felidézheti.

A cselekmény színhelye Macondo vagy bármely más település, ahol emberek élnek. Menczel Róbert díszletében a vörös és fekete egyszerre van jelen. Ahogyan átúszik a színpadon a vörös szalag, úgy vagyunk tanúi életnek és halálnak, fájdalomnak és örömnek.

 

Kitűnő alakítások

Horváth Margit kitûnõ, drámai sodrású alakítása igazi élmény, ahogyan Fazekas István ellenpontokból összeálló játéka is. A rövidebb-hosszabb jelenetekben nagyszerû alakítást láthattunk Tóth Károlytól, Puskás Tivadartól, Pregitzer Fruzsinától, Kuthy Patríciától, Koblicska Kálmántól, Olt Tamástól, Petneházy Attilától és Horváth László Attilától. De maradandó élményt nyújtottak Nagyidai Gergõ, Molnár Mariann, Losonczi Katalin, Avass Attila, Illyés Ákos, Fellinger Domokos, Tóth Zoltán László, Jenei Judit, Fridrik Noémi, Balogh Gábor és Rajkó Balázs is. Lajkó Félix zenéje és Ladányi Andrea koreográfiája pontosan szolgálta a latin-amerikai hangulat felidézését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!