Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.14. 12:37

Dávid gyógyulni, élni szeretne

<p>A tunyogmatolcsi kisfiú csak lábujjhelyen képes járni, lépcsőzni, az autóba beszállni nem tud, a biciklizés, focizás, fogócska nála szóba sem jöhet.</p>

Dávid 7 éves, mosolygós, vagány kisfiú. Látszólag olyan mint a kortársai, szépen rajzol, szereti a videojátékokat és az autókat.
– Majd megtanulok vezetni is, ha nagy leszek – mondja. Ha nagy leszek..., ha nagy lesz..., ha nagy... ha....
Súlyos szavak ezek ezek, szülei szeme, s a hirtelen támadt csend mutatja, mennyire. Mert Dávid beteg. Izomsorvadásos betegségben, úgynevezett Duchenne kórban szenved. Születése óta, ugyanúgy mint két unokatestvére, akiket hónapokkal ezelőtt, 15 évesen temetett el a család.

Segítséget kérnek

Fájó mozdulatok

A tunyogmatolcsi kisfiú tudja, hogy a gyógyulásra kevés az esély, s ha a játékba feledkezve néhány percig nem jutna eszébe, az elsõ mozdulatát követõ éles fájdalom újra emlékezteti rá.

Dávidka nem jár óvodába, mert fáradékony, a lábai fájnak, nehezen mozog – említi Jónás Sándor, a gyerek édesapja, s a mindennapjaikról beszél, amelyből kiderül: Dávid folyamatosan segítségre szorul. Csak lábujjhelyen képes járni, lépcsőzni, az autóba beszállni nem tud, a biciklizés, focizás, fogócska nála szóba sem jöhet. Az állapota hónapról hónapra romlik, hiába viszik orvostól orvosig, hiába az erős gyógyszer, javulásra kevés a remény.

Az utolsó szalmaszál – amibe a szülők próbálnak kapaszkodni – az őssejtbeültetés lenne, amelyet Kijevben végeznének el, ha a Jónás család anyagi helyzete lehetővé tenné a beavatkozást.
– Négy millió forintra lenne szükségünk, amelyhez jószándékú emberek segítségét kérjük – mondja a családfő, s könyes szemmel teszi hozzá: reméli, eljutnak a szavai azokhoz, akik átérzik fájdalmukat és támogatásukkal esélyt adnak a kisfiú életbentartásához.

A kisfiú számlaszáma: 10404429-83565651-52571003.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!