Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.06. 14:33

Diplomát, a munkerőpiac valós igénye szerint

<p>A gazdaság és a felsőoktatás harmonikus együttműködése érdekében cseréltek eszmét a Nyíregyházi Főiskolán, ahol A gazdaság és a felsőoktatás harmonikus együttműködése címmel rendeztek csütörtökön konferenciát.</p>

A Nyíregyházi Főiskola fejlesztésének következő szakaszában fokozottan figyel a régió gazdasági és társadalmi igényeire. A cél: közvetlen kapcsolatok kialakítása a régió gazdasági és társadalmi szereplőivel, a régióban felmerülő munkaerő-igény és a K+F+I kihívásainak hatékony megválaszolása.

Ennek jegyében rendeztek tanácskozást csütörtökön A gazdaság és a felsőoktatás harmonikus együttműködése címmel a Nyíregyházi Főiskolán.

Gazda László, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a régió helyzetének elemzése után a felsőoktatás lehetőségei között a debreceni és miskolci egyetemmel alakuló kapcsolatok elmélyítésén túl szorgalmazta a szomszédos országok egyetemeivel való együttműködést.

A képzés szempontjából a környezetvédelmet, az egészségügyet, az agráripart, a logisztikát emelte ki, ezeken a területeken nyílnak eu-s támogatással nagyobb lehetőségek a felsőfokú tanulmányokat végző fiatalok előtt.

Fodor István, az Ericsson Magyarország Kft. elnöke, az EU Kutatási Tanácsadó Testületének tagja A vidék jövője a tét (A felsőoktatás küldetése) című előadásában arról is szólt többek között, hogy szerinte nincs túlképzés, a gazdaságnak kínálatra van szüksége ahhoz, hogy megfelelő szakemberekkel dolgozhasson.

Európai kitekintésben szólt arról, hogy miközben a hallgatói mobilitás szempontjából előnyt jelent a Bologna rendszer, tartalmi vonatkozásban azonban sok kifogás szól ellene Európa-szerte. Az oktatási intézményeket magas színvonalú tudás nyújtására, a hallgatókat a minél nagyobb tudás megszerzésére hívta fel.

Diczkó József, a Nyíregyházi Ipari Park Kft. igazgatója A minőségi felsőoktatás szerepe a befektetői döntésekben, dr. Rezsőfi István, az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ általános főigazgató-helyettese Az Észak-Alföldi Regionális Munkaügyi Központ és a gazdaság kapcsolata címmel tartott előadást. Dr. Máthé Endre, a Nyíregyházi Főiskola stratégiai rektor-helyettesének összefoglalója után szakmai vita következett.

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!