Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.14. 12:14

A megyével ismerkedtek a kicsinyek

<p>Ajándékot is vittek a gyermekek, egy makettet a vízimalomról, amelyet az ott dolgozóknak nyújtottak át.</p>

A kislétai dr. Jósa István Általános Iskola 2., 3. és 4. osztályos tanulói szűkebb hazájukba, Szatmárba látogattak el a közelmúltban egynapos kirándulás keretében, Tamás Mónika és Kucser Béla pedagógusok kíséretében. Az utat szervezuő pedagógusok négy szempontot tartottak fontosnak ezen az úton: a történelmet, a természetet, a híres embereket és a gazdaságot.

Mátészalkán a gyepmesteri telepet tekintették meg, majd Kocsordon egy struccfarmmal és a református templommal ismerkedtek meg. Túristvándiban érdekes látnivalót nyújtott a vízimalom, a Túr, az Öregtúr. Ajándékot is vittek a gyermekek, egy makettet a vízimalomról, amelyet az ott dolgozóknak nyújtottak át. Szatmárcsekén a Kölcsey-emlékházat tekintették meg. A híres csónak fejfás temetőben Kölcsey síremlékénél a gyermekek elszavalták a Himnuszt. Felkeresték a bukógátat is, ahol a Tiszába folyik a túr.

TiszacsécsénMóricz Zsigmond szülőházát nézték meg a kislétai kisiskolások, majd Milotán a Holt-Tiszában gyönyörködhettek. Tiszabecsnél az ukrán országhatárt is láthatták.Innen a kölcsei Erdőháti Múzeumba mentek. Fehérgyarmaton városi séta várt rájuk. Tunyogmatolcs után Géberjénben is megnézték a Holt-Szamost, amely azért nevezetes, mert ott írta Petőfi Sándor a Falu végén kurta kocsma című versét.Nagyecseden a villanytelepet keresték fel, majd a helytörténeti gyűjteményt. Felkeresték még a román államhatárt is, majd innen Nyírvasárin keresztül már hazafelé vették az útjukat – tájékoztatta lapunkat Körtvélyessy Nóra.

- M. Magyar László -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!