Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.21. 19:59

Oros önnállóságáról vitáztak

<p>Nyíregyháza - Dr. Szemán Sándor, a megyeszékhely jegyzője már hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, mellyel népszavazás kezdeményezhető Oros önállóságáról, melynek nincsenek jogi akadályai. <dia width="850" height="630" alt="Oros önnállóságáról vitáztak 2007.11.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Oros__nn_ll_s_g_r_l_vit_ztak_2007_11_21_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Oros önnállóságáról vitáztak 2007.11.21." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Kelt%20vita.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

 

20:36: Dobránszki Gábor azt kérte, hogy az elkövetkező három évben nagyobb figyelmet fordítsanak a településrészre.

Guti István szerint szemléletváltásra lenne szükség, e nélkül egyetlen terv sem valósulhat meg. Addig, amíg az itt élők arra sem képesek, hogy tisztán tartsák az udvarukat, teljesen felesleges önállóságról beszélni.

Az ingatlanok forgalmi értékének esetleges változásáról szólva dr. Jászai Tamás szakértői vizsgálatokra alapozva azt mondta: ez jelenleg nem válaszolható meg, hiszen számos tényező függvénye, ám nem lehet azt kijelenteni, hogy az ingatlanok értéke csökkenni fog.

Csabai Lászlóné megerősítette, hogy a pályázatok benyújtásakor az önálló települések előnyben vannak a városrészekkel szemben.

Több mint három és fél óra után véget ért a vita.

20:00 Az Európai Unió pályázati rendszerét vizsgálva kiderül, hogy önálló településként jóval több lehetőséghez juthat Oros, mint így, egy település részeként – mondta dr. Jászai Tamás. Ettől függetlenül az önálló Oros csak akkor jöhet létre, ha a szakmai szervezetek és a számok is azt igazolják, hogy életképes. Szuhóczki Gábor szerint pozitív lenne az önkormányzat szaldója. Nyíregyháza egy különleges település, hiszen egyszerre város, egyszerre falu és egyszerre tanya – mondta a polgármester.

Akkor kezdünk szétválni, amikor a világban ezzel éppen ellentétes folyamatok zajlanak. A város, amikor fejlesztésekről dönt, rangsorolnia kell. Azt nézi, egy forintból hány városlakó gondját oldja meg. Ez nem jó szándékon múlik, a város érdekeit tartják szem előtt.

19:50: Szabó János azt kérdezte, van-e arra adat, hogy ha Oros önállóvá válik, mennyit kellene átvállalnia Nyíregyháza adósságából? Dr. Jászai Tamás szerint lakosságarány alapján vállalnák az adósságállomány átvállalását. Egyetlen számadatot kaptak ezzel kapcsolatban: 241 millió forint működési hitelállomány jutna Orosra – monda Szuhóczki Gábor. A szennyvízprogramra mintegy 1,5 milliárd forintot vesz fel az önkormányzat, ennek egy része mindenképpen érinti Oros lakosságát, mindennel együtt körülbelül 250-500 millió forint az, amit Orosnak, ha leválik, vállalnia kell.

Dr. Szemán Sándor szerint nincs garancia semmire, hiszen nem tudjuk, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon ki lesz a testület tagja, illetve vezetője Nyíregyházán, és Oroson, így azt sem, hogyan viszonyulnak majd a kialakult helyzethez. A vagyonmegosztás sem lesz egyszerű, hiszen számos vagyonból – például Állatpark vagy távhő – biztosan nem részesül majd Oros.

Így 7000 embert egy képviselő képvisel, ha önállóak lesznek, több tehetséges fiatal képviselheti az érdekeiket – mondta egy hölgy.

19:30: Tiba István az egyik legnagyobb problémának Oros közbiztonságát nevezte. Megszűnt az KMB szolgálat, azóta több az autófeltörés, a lopás, a betörés. Egy rendőr van itt, ám egyedül semmire sem megy, ahhoz túl nagy a településrész.

Egy hölgy azt kérdezte, a város milyen beruházást tervez 2010-ig? Útépítés, az iskola felújítás, játszótér építés mindenképpen lesz, ezek mellett megvalósul a két szociális intézmény összevonása és bővítése. Ha Oros önálló lesz, nem épül új művelődési központ, az már az új önkormányzat dolga lesz.

19:15: Tóth János szerint inkább a lelkesedés szakaszában vannak, ám érdemes még ebben az eufórikus állapotban is reálisan gondolkodni. Nyíregyháza és Oros annyira egybenőtt, hogy meg kell kérdezni: mi van akkor, ha a vállalkozók mégis úgy döntenek, hogy újra Nyíregyházát választanák? Dr. Szemán Sándor azt mondta: a népszavazás eredménye minden orosira nézve kötelező érvényű.

Oros nem fejeződik be a körforgalomnál, meg kellene nézni, hogy azt követő részeken hogyan élnek az emberek. Átkelni a 41-esen életveszélyes, nincs lámpa, sem rendőrök. A hölgy azt is kérdezte, hogy mekkora az az összeg, amit Oros kap? Nincs erre adat, hiszen Oros a város része – mondta Csabai Lászlóné.

19:10: Építménydadó: 10 millió forint, iparűzési adó: 51 millió forint, gépjárműadó: 50 millió forint – ennyi jutna Orosra Szuhóczki Gábor szerint. A polgármester szerint az Oroson bejelentett lakosok és vállalkozók mintegy 150 millió forintot fizetnek be a város kasszájába. Az első 100 adózó között nincsenek orosi vállalkozók, sőt, vannak olyan nagyvállalkozók, akik bár itt élnek, de a telephelyük nem ide vannak bejelentve, így az adójukat sem itt fizetik. 14 ezer bejelentett adózó van a városban, ebből nem fizet adót 7100 adózó, mert vagy kedvezményt kapnak, vagy nagyon kicsi a bevételük. A városban 4600 adózó fizet adót, ebből 100 vállalkozó fizeti be az összes adó 60 százalékát. Dr.Jászai Tamás szerint nem ez a lényeg, hanem az, hogy a befolyó pénzből több fejlesztést tudnak majd megvalósítani, mint amennyit jelenleg kapnak.

19:00: Megépült Rozsréten az iskola, ám a gyerekek nagy részét a szüleik behozzák Nyíregyházára, de ugyanez a helyzet Nyírtelken is, ahonnan egyre több iskolás érkezik a megyeszékhelyre – mondta a polgármester. Senkinek ne legyen illúziója: ha a szülők megtehetik, hogy Nyíregyházára hordják a gyerekeiket a környező településekről, meg is fogják tenni.

Horváthné Orosz Anikó szerint ha Oros önálló lesz, a településnek kötelessége lesz iskolát, óvodát működtetni.

Dr. Szemán Sándor szerint egy megyei jogú város a rengeteg szolgáltatásával mindig is vonzóbb lesz, mint egy kis település.

Cseh János az utak helyreállítása kapcsán azt mondta: poros útjaik vannak, holott a legtöbb településen még a téesz majorhoz is aszfaltozott út vezet. Azt pedig ne gondolja senki, hogy a Szabolcs Volán Zrt. monopolhelyzetben lesz, az itt élőknek nem fontos, hogy Volán járattal közlekedjenek. Ők a 20. választókerület lakót, s úgy tűnik, a város huszadrendű lakosként kezeli őket.

Fesztóry László a Barzó utca helyzetéről érdeklődött. Az út nyugati vége a határ Nyíregyháza és Oros között, ám maga az utca Oroshoz tartozik.

Milyen összegű költségvetésből gazdálkodhat Oros, ha önállóvá válik – kérdezte egy hölgy. Szuhóczki Gábor elmondta: a Nyíregyházi költségvetés lakosságrészét veszik alapul, illetve a településrész adóit, plusz az Oroshoz hasonló nagyságú települések költségvetését. Mindezt összevetve mintegy 550-700 millió forint körül alakulhat majd a költségvetés.

18:40: Az általános iskolai oktatáshoz a város több mint másfél milliárdot tesz hozzá, a középiskolaihoz 800 milliót, a gyerekek felkészültsége azonban egyre romlik.

Ezt meg kell akadályozni - mondta a polgármester. Dr. Jászai Tamás egyet értett azzal, hogy az iskolának nem gyermekmegőrző szerepet kell ellátnia, felkészült pedagógusokra van szükség, ám úgy vélte, ez Oros leválása kapcsán ez nem aktuális. Az iskola, ahol most vagyunk, az egyetlen középület Oroson, ami az elmúlt 28 évben épült, és inkább erről kell beszélni. A gyereklétszám csökkenésének oka nem pusztán az életkörülmények romlása, de az is, hogy semmilyen lakossági kezdeményezés nem folytatódhatott. Eltorzult a településszerkezet, emiatt sokaknak egyszerűbb Nyíregyházára vinni a gyerekeiket. Ez az iskola nem jelent vonzerőt az itt élők gyerekeinek, hiszen lepusztult, penészes. Az iskola közösségépítő helyszín, ezért nem szabad elveszni hagyni.

18:30: Dr. Jászai Tamás a buszközlekedésre visszatérve azt mondta, hogy látnak jogi lehetőséget arra, hogy a helyi közlekedés fennmaradhasson. Oros átvállalná annak a támogatásnak a rá eső részét, amit a város önkormányzata a Volánnak fizet. Áldozni is hajlandóak arra, hogy a szolgáltatás minősége ne változzon és természetesen arra is figyelnek, hogy e téren Nyíregyháza ne járjon rosszabbul.

A polgármester azt mondta: alapkérdés, hogy hogyan történik a szétválás: békésen vagy sem.  

Béres Gyula, a részönkormányzat tagja azt mondta: Oros az új út megépítésével potenciális iparteleppé vált. Ha oda szeretne települni egy gyár, milyen  lehetőségek vannak a megakadályozására most, illetve ha leválnak. Csabai Lászlóné elmondta: kereskedelmi egység szeretne idetelepülni, ezt ráadásul korábban éppen az orosiak kérték. Ezt a képviselő-testület dönti el, de ipari létesítményről nem tud. Béres Gyula szerint azért is érdemes leválni, mert például egy ilyen  tervet is könnyebben meg tudnak akadályozni.

Nagy Sándor azt kérdezte, hogy ha megvalósul az, amit Lamperth Mónika javasolt a szabad iskolaválasztással kapcsolatban, akkor is Nyíregyházára járnak majd az orosi gyerekek? A polgármester azt mondta: óriási vita zajlik a világban arról, hogy vannak elit iskolák és vannak olyanok, ahol csak hátrányos helyzetű gyerekek járnak. Számos országban, például Amerikában busszal viszik a gyerekeket azokba az iskolákba, ahová fekete és nem fekete gyerekek együtt járnak. A Huszár telepi iskola felszámolásával, illetve az ott tanuló gyerekek integrálásával Nyíregyháza próbálja elkerülni az elit és hátrányos iskolák kialakulását.

Dr. Szemán Sándor azt mondta: a nyíregyházi gyerekekkel szemben beiskolázási kötelezettségük van, a nem nyíregyháziakkal szemben azonban nem.

18:00: Danku Andor, a Szabolcs Volán Zrt. üzletág vezetője a közlekedés esetleges változásiról szólt. Az, hogy Oros és Nyíregyháza között milyen a buszközlekedés, helyi vagy helyközi, az nem a Szabolcs Volán jóindulatán múlik, hanem nagyon pontosan, jogszabályok írják elő. Egyértelmű a rendelkezés: ha Oros önálló település lesz, nem helyi, hanem helyközi lesz a buszjárat.

Ebben az esetben a szolgáltatás biztosítása nem az önkormányzat, hanem az állam feladata. A törvény előír egy passzust, amiben utal arra, hogy a közigazgatási határon kívüli járatok esetében is megköthető a helyközi járatra a szerződés. Ez azt jelenti, hogy Nyíregyháza önkormányzata köthet olyan szerződést, ami kapcsán helyi közlekedés lehet a megyeszékhely és Oros között. A bizottság levelet küldött ennek kapcsán a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak, a tárca válaszában azt írta: nem látják akadályát annak, hogy Nyíregyháza megállapodást kössön helyközi személyszállítás lebonyolítására. A Szabolcs Volán nem hirdeti meg a hely tarifák bevezetését a település határain kívül, hiszen ez sértené a gazdasági érdekeit. Ha mégis helyi árakat alkalmazna a Volán, a szaktárca nem fizetné az ebből fakadó veszteségüket.

17:50: Sok olyan szolgáltatás van, amit Nyíregyháza tud biztosítani a gyerekeknek, amit Oros önállóan viszont nem. Nyíregyháza nem fog belerokkanni az esetleges leválásba, és sem a leválás, sem a maradás ellen nem fog agitálni.

Dr. Szemán Sándor, a megyeszékhely jegyzője a leválás jogi hátteréről beszélt. A falugyűlés márciusban arról döntött, hogy megvizsgálja, mi szolgálja jobban az itt élők körülményeit. Október első felében megkapta hitelesítésre az aláírásgyűjtő ív, amit megfelelőnek tartott. A hitelesítésre november 2-án sor került, így hivatalosan is van lehetőség arra, hogy kinyilvánítsák a véleményüket arról, hogy akarnak-e népszavazást arról, hogy a 20. számú választókerület le akar-e válni, Ahhoz, hogy a népszavazást kiírják, az itt élők 20 százalékának aláírására van szükség. December 2-ig kell összegyűjteni a megfelelő számú aláírást, amennyiben ez megtörténik, a következő közgyűlésen be kell jelenteni a kezdeményezést, 30 napon belül pedig ki kell írni a népszavazást.

A népszavazást 4 hónapon belül meg kell rendezni. Ha a leválás mellett döntenek az itt élők, meg kell osztozniuk a megyeszékhellyel: területben, vagyonban, stb. Nemcsak azt kell eldönteni, hogy alkalmas-e Oros az önálló éltre, hanem azt is, hogy érdemes-e. Oros akkor válik le, ha a 20. számú választókerületi lakosság 50 százaléka plusz egy személy azon megjelenik, és a megjelentek több mint a fele a leválásra szavaz. Ha ez így lesz, a köztársasági elnök dönt arról, hogy elfogadja-e ezt, vagy sem. Ha igen, a következő önkormányzati választásokat követő első hétfőn válik önálló településsé Oros.

17:40: Komplex problémával állunk szemben, amit csak komplexen lehet és kell kezelni, ez pedig az önállósággal megteremthető.

Csabai Lászlóné polgármester arról beszélt, hogy ma már fölösleges azon vitatkozni, hogy hasznos volt-e az egyesítés sok-sok évvel ezelőtt. 1992-ben a rendezési terv módosult, az volt az első terv, mely Nyíregyházát és Orost együttesen kezelte.

Azt követően városrészként értékelték Orost, az első önkormányzati ciklusban rengeteg fejlesztés megvalósult: szennyvízprogram, útfejlesztés, iskola felújítás. 2002-2006 régi Oros teljes szennyvízprogramja megvalósult, s az ahhoz tartozó 31 út teljes felújítása is megvalósult. A fórum résztvevői fújolással jelezték, hogy nem nagyon értenek egyet a polgármesterrel. A polgármester azzal folytatta, hogy semmi baj sincs azzal, hogy megvalósult a bizottság, az önkormányzat egy héttel ezelőttig soha sem minősítette a működésüket. Az a véleménye, hogy a városrész és a város nagyon szorosan együttműködik, az orosi gyerekek fele azonban nyíregyházi iskolákba jár. És ők valószínűleg akkor is oda fognak járni, ha Oros önálló lesz.

17:30: Tirpák György, a településrész önkormányzati képviselője bevezetőjében elmondta: az előkészítő bizottság a tényeknek megfelelően közelítette meg a leválás lehetőségét, s mindenkitől azt kérte, hogy olyan információkat osszon meg a jelenlévőkkel, hogy tavasszal, ha sor kerül a népszavazásra, az itt élők tájékozottan tudjanak dönteni.

Dr. Jászai Tamás az egyik kezdeményezője a településrész leválását előkészítő bizottságnak. Elmondta: 2007 márciusában alakult meg az  bizottság, mely elkezdte megvizsgálni azt, hogy Oros tudna-e önállóan létezni. Ennek egyik oka az volt, hogy több vállalkozó is úgy gondolta, hogy a befizetett adóforintjaik nem jó helyre mennek, s hogy abból a saját településrészüket kellene támogatni. A bizottság úgy gondolta, hogy az itt élők megkérdezése nélkül nem lehet dönteni a jövőjükről, ezért döntöttek a népszavazási kezdeményezés meghirdetése mellett. Az előkészítő anyag nemcsak az orosiaknak készül, a városlakóknak is, hogy a közgyűlés is tisztán láthasson.

17:10: Zsúfolásig megtelt a Kelet Vita helyszíne, az orosi általános iskola, ahol a vita témája a városrész leválása. Az érdeklődők kérdéseire a megyeszékhely polgármestere, Csabai Lászlóné, a város jegyzője, dr. Szemán Sándor, a Szabolcs Volán Zrt. személyforgalmi üzletág-vezetője, Danku Andor, az Oros leválását előkészítő bizottság részéről pedig dr. Jászai Tamás és Szuhóczki Gábor válaszol majd.

Kapcsolódó cikkek:

 

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!