Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.12. 14:20

Könnyen elcsúszhat az életünk!

<p>Nyíregyháza - Az első havazás megosztja az ország lakosságát. Egyesek alig várják, mások - főként a közlekedők - nem annyira. Csúszós utak, lefagyások és a kitaposostt utakon jégbordák. Bár az első hó még elolvadt, nem árt felkészülni a télre!&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/telivezetes_rt.wmv/viewer.html" target="_blank">Taxisok mondták <img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

14:15: Kedvezőtlen időjárási viszonyok között mind az irányjelzővel, mind pedig a féklámpával hamarabb kezdjük meg és hosszabb időn át jelezzük szándékunkat, de az ne legyen megtévesztő!

- Az egyik legbalesetveszélyesebb helyzet, amikor száraz útfelületről váratlanul vizes, nedves, jeges síkos útra jutunk járművünkkel. Hirtelen esőzések idején több helyen előfordulhat, hogy a pályatesten megáll a víz. Az úton nagy sebességgel közlekedve a gépjárművek gumiabroncsai egy sebességhatár felett már nem képesek elvezetni az abroncs alól a vizet, ekkor alakul ki a vízen futás jelensége, melynek következtében járművünk irányíthatatlanná válik. Ilyen útviszonyokkal találkozva ajánlatos a járművünk sebességét gázelvétellel, óvatos fékezéssel mérsékelni, közben kerülve minden hirtelen kormánymozdulatot– Kovács Gábor r. alezredes az MRFK osztályvezetője.

11:15: A kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi és nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton már az első lefagyás, az első hó megjelenésekor.

Vezetéstechnikai pályákon - amennyiben van rá módjuk - biztonságos körülmények között tudnak gyakorolni, szakképzett oktatók segítségével. Az őszi-téli útviszonyok jóval óvatosabb vezetési stílust kívánnak!
Kicsit lassabban, kicsit nagyobb követési távolságot tartva, a biztonsági övet becsatolva közlekedjünk!

- Kiss Takács Béla -

Kapcsolódó cikkek:
· Halálos baleset Halálos baleset az M3-ason 2007.11.12. 
· Jégáldozat Jégáldozat Nyírturánál 2007.11.12. 
· Ütközött Kisvonattal ütközött egy külföldi gépkocsi 2007.11.12. 
· Fának csapódott Lecsúszott az útról, fának csapódott 2007.11.12. 
· Frontális karambol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!