Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.23. 18:47

Energiatámogatás és ellenőrzések

<p>Nyíregyháza – Az idén március 31-ig több mint 112 ezer, a lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásával, ismertebb nevén a gázár- és távhő támogatással kapcsolatos igény érkezett a Magyar Államkincstár területi igazgatóságához. <A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Megkerdeztuk%20Gazartamogatas-Sipeki_flv.flv/viewer.html">Olvasóink mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

18:43: Őrjítő tortúra

A tavalyi gázártámogatás ellenőrzése okán néhány hete adatellenőrzésre kért minket a Magyar Államkincstár – kezdte Bozsó Lászlóné Terike, aki férjével együtt látogatott szerkesztőségünkbe pénteken.

A nyíregyházi házaspár elmondta: a hivatal kérésének megfelelően benyújtották az asszony tavalyi adóbevallását, nyugdíjigazoló szelvényeiket, ám a kincstár újabb adatokat kért: adókártyát, három havi (10-11-12. hó) kereseti jegyzéket és lakcímkártyát.

A szükséges okmányok fénymásolatát immár a családfő adta oda a hivatalnoknak, a papírok átvételéről csak saját, nyomatékos kérésére kapott igazolást. Pénteken újabb levél érkezett: most Laci bácsi adó- és nyugdíjpapírjait, valamint személyi igazolványát szerette volna látni a kincstár.

– Őrjítő, mennyi utánajárást követel az állampolgároktól ez a porszemekkel teli, lassan működő bürokratikus gépezet! Miért nem tudják egyszer, tisztességesen leírni, milyen adatszolgáltatásra van szükség? Adatvédelmi szempontból elfogadható-e, ha az arcképes igazolványom másolatát kérik? Miért nem ad a hivatal automatikusan egy elismervényt ügyfeleinek az átvett dokumentumokról? És miért csak az utolsó három hónap nyugdíjszelvényét kérik (az éves átlagszámítás helyett), hiszen a 13. havi juttatás hátrányosan érinti az időseket a kalkulációnál! – panaszolta Bozsó Lászlóné.

12:33: A média egy kicsit „elvitte” az embereket azzal, hogy mikor éri meg jobban benyújtani

Hasonló nagyságban várják megyénkből a jövő évi támogatási kérelmek érkezését is – tudtuk meg a Kincstár illetékesétől. Az érdekeltek november 23-ig kapták postaládáikba a 2008. évi igénylőlapot, amelyeket célszerű még az idén december 15-ig eljuttatniuk a Magyar Államkincstár területi igazgatósága címére személyesen, vagy postai úton.

Azok, akik nem kaptak levelet, de szeretnének élni a jövő évi energiafelhasználási támogatással, a megállapításhoz szükséges űrlaphoz a legkönnyebben letöltés útján juthatnak hozzá (www.magyarorszag.hu honlap főoldaláról „Igénylőlap az energiafelhasználási támogatás 2008. évi megállapításához” címen).

A média egy kicsit „elvitte” az embereket azzal, hogy mikor éri meg jobban, ha még az idén, avagy csak januárban kérik a támogatást. Arról viszont nem beszélnek, vagy nem kellő súllyal, hogy az idei igénylés esetén már január 1-től kapnák a támogatást, míg jövőre csak a kérelem benyújtását követő hónaptól.

Akik ellenőrzést kaptak

A közelmúltban megyénkben 8742 háztartás kapott – a Magyar Államkincstár és az APEH együttműködésében – adategyeztetésre kérő levelet. Ezen személyek az adategyeztetés kedvező elbírásását követően, új kérelem benyújtása után válhatnak ismét támogatásra jogosultakká – tudta meg lapunk.

 

- Lefler György, Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!