Sport

2019.02.03. 14:12

S(z)uper éjszaka elé nézünk

Atlanta - Madar Csaba a fiatalos lendületnek szurkol, bízik a Los Angeles Rams sikerében.

Atlanta - Madar Csaba a fiatalos lendületnek szurkol, bízik a Los Angeles Rams sikerében.

Következik az 53. Super Bowl: vasárnap éjjel, magyar idő szerint hajnali fél 1-től összecsap egymással a New England Patriots és a Los Angeles Rams, hogy eldöntsék, melyik csapat nyeri meg idén a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság nagydöntőjét.

Azért sem szoríthatok a Patriots csapatának, mivel Steelers-rajongó vagyok." Madar Csaba

Atlantában csapnak össze a felek, a helyszín a 2017-ben átadott, hipermodern Mercedes-Benz Stadium, a félidőben a Maroon 5 szórakoztatja majd a nagyérdeműt. És ahogy mindenben, ennek a világszerte várt sporteseménynek a kapcsán is találhatunk magyar vonatkozást, hiszen a stadion előtt áll egy 12 méteres sólyomszobor, amelyet a magyar szobrász, Szőke Gábor Miklós készített.

Az alapszakaszt a Los Angeles Rams zárta jobb mérleggel (13–3), ennek ellenére a Patriots (11–5) együttesét tartják esélyesebbnek a fogadóirodák. Egy kis érdekesség a nagy csata előtt: a Rams edzője, Sean McVay, aki nem mellesleg az NFL történetének legfiatalabb vezetőedzője, csaknem 9 évvel fiatalabb a Patriots legendás irányítójánál, Tom Bradynél.

Fiatalos lendület

Hazánkban is sokak kedvenc sportága az amerikai futball, Debrecenben is bőven akadnak fanatikusok. Ilyen a DVSC atlantai olimpiát is megjárt korábbi ikonja, Madar Csaba is. A „Csipa” becenévre hallgató egykori sportembert már évekkel ezelőtt a bűvkörébe vonta a tojásfoci, és nem egy alkalommal élőben is részese lehetett már nagy rangadóknak Amerika-szerte.

– Bízom benne, hogy az az új hullám és fiatalos lendület nyer, amelyet a Rams képvisel. Ugyanakkor mint sportember, kicsit annak is szurkolok, hogy Tom Brady további sikereket érjen el. Kettős érzések vannak bennem, mert már csak azért sem szoríthatok a Patriots csapatának, mivel Pittsburgh Steelers-rajongó vagyok, és ha most a New England győzne, beérné az eddig hat bajnoki címet jegyző Steelerst – mondta el lapunknak Madar Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy bár többen össze szoktak gyűlni, és együtt nézik a Super Bowl-t, ezúttal valószínűleg otthon figyeli majd az eseményeket.

Arról is érdeklődtünk, miként szerette meg a korábbi klasszis az amerikai focit. – Megnéztem egy meccset, és magával ragadott. Ezt nem lehet megmagyarázni, egyszerűen tetszik, szórakoztat. Szerencsére már többször is eljutottam Amerikába, és élőben is átélhettem, milyen egy focimeccs ott. Teljesen más a légkör, mint nálunk, egy labdarúgó-találkozón. A hangulat, a körítés leírhatatlan, igazi egynapos elfoglaltság. A parkolóban sütögetnek a szurkolók az összecsapás előtt, és persze zrikálják egymást a fanatikusok, mégis jól megférnek egymás mellett. Ezt meg kell élni, hogy igazán megértse az ember.

Tavaly a Philadelphia ­Eagles nyert 41–33-ra a jóval esélyesebb New England Patriots ellen.

SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!