Sport

2019.02.21. 16:23

Jöhet egy jó kis fénykardpárbaj?

Debrecen - Serra Bendegúz, a Békessy szakmai igazgatója szerint az újítások jótékony hatással lehetnek sportágukra.

Debrecen - Serra Bendegúz, a Békessy szakmai igazgatója szerint az újítások jótékony hatással lehetnek sportágukra.

Sok nem mindennapi, őrültnek nevezhető mozgásformát talált már ki magának az emberiség az idők folyamán: feleségcipelés, sakkboksz, jégmotorozás, víz alatti rögbi és még sorolhatnánk.

Érdekes hír jelent meg a világhálón: a francia vívószövetség számolt be róla, hogy immár hivatalos szakágként is elismert a fénykardpárbaj. Elsőre talán meghökkentő lehet a bejelentés, de ha jobban átgondoljuk, rájövünk, több példa is volt már rá, hogy pozitív hozományai lettek az újításoknak.

Felkelti az érdeklődést

Lapunk kíváncsi volt egy olyan ember véleményére, akinek kellő rálátása van a témára. A Békessy Béla Vívó Klub szakmai igazgatója, Serra Bendegúz mondta el álláspontját a fénykardpárbajról. – Örülök minden ilyen jellegű úgymond innovációnak, mert ezzel egyrészt színesítik a palettát, emellett pedig jobban felkeltik az emberek érdeklődését a vívás iránt, ezzel népszerűsítve azt. Franciaországban több mint hetvenezer vívóklub működik, elképesztően közkedvelt ott ez a sportág, holott közel sem olyan sikeresek benne, mint mondjuk a magyarok. Ennek ellenére folyamatosan azon vannak, hogy különböző módokon további követőkre tegyenek szert, ami nagyon jó – vélekedett Serra Bendegúz, majd hozzátette, ahogy az evezősöknél a sárkányhajó, úgy a vívóknál a fénykardpárbaj is pozitívan hathat vissza a sportágra, akár az olimpia tekintetében is.

És hogy mennyire tekinthető értékesnek egy ilyen szakág? A szakmai igazgató amondó, mindent lehet komolyan csinálni. – Gondoljunk csak az esportra, korábban arra is csak legyintettek, és lásd, mivé nőtte ki magát!

A fénykardpárbaj egyébként három percig vagy tizenöt találatig tart, a harc folyamatos, és a klasszikus vívás pástjával ellentétben oktagonban tartják. A felek egy kivilágított műanyag karddal küzdenek meg.

SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!