Sport

2019.02.15. 09:47

Balmaz: szó sincs költségvetési tervről

Balmazújváros - Dr. Tiba István elmondása szerint a Sport Kft. ügyvezetője csupán egy üzleti tervet nyújtott be.

Balmazújváros - Dr. Tiba István elmondása szerint a Sport Kft. ügyvezetője csupán egy üzleti tervet nyújtott be.

Úgy tűnik, viszonylag rövid időn belül a balmazújvárosi labdarúgás megjárja a menny után a poklot is. A hajdú-bihari klub nagy küzdelemben tavaly előtt feljutott az NB I-be, azonban nem tudott megragadni ott, csupán egy bajnoki idényt, a 2017/18-as kiírást tölthette a Balmaz az élvonalban. Gyorsan visszapottyant az együttes a másodosztályba, s ott jelenleg, 23 forduló után a 18. helyen áll a húszcsapatos mezőnyben.

Az előző szezonhoz képest a keret teljesen átalakult, és a 2018/19-es szezonban már a harmadik edzőjét „fogyasztja” az Újváros.

Ráadásul minden jel arra utal, hogy pénzügyi gondokkal is küzdenek a Balmazújváros Sport Kft.-nél. Az Index.hu írta meg, hogy a klub olyan költségvetési tervet nyújtott be a 2019-es évre a városi önkormányzathoz, mely alapján kevés esély látszik a csőd elkerülésére.

A másodosztályú csapat 377,3 millió forint kötetlenül felhasználható önkormányzati támogatást írt be a költségvetésébe – ez a 2018-as városi költségvetésben szereplő, az NB I-es szezonra elfogadott mintegy 50 milliónak a hét és félszerese. Ezen felül a különböző támogatási időszakokból származó taós fejlesztésekhez további bő 76 millió forintot írt be tervezett városi támogatásként a Balmazújváros Sport Kft. – ez másfélszer haladja meg az egy évvel korábban kért 50 milliót.

A tulajdonoson múlik

Lapunk természetesen kíváncsi volt, valósak-e ezek a számok, és ha igen, milyen jövő elé néz a balmazújvárosi labdarúgás. Kérdéseinkre a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő részéről dr. Tiba István, az utánpótlásklub elnöke reagált.

– Mi nem kértünk semmilyen összeget az önkormányzattól; aki erről beszél, ír, az téved. Arról van szó, hogy a Sport Kft. ügyvezetője leírt egy üzleti tervet az önkormányzatnak mint tulajdonosnak. Ebben az ügyvezető reálisan leírta a költségeket. A tulajdonos pedig majd eldönti, hogy a saját cégének ad-e támogatást, vagy sem. Ennek a döntésnek a függvényében lehet majd gondolkodni a további lépéseken – fogalmazott dr. Tiba István. Azt is elmondta, fennáll annak a lehetősége, hogy csődbe megy az egyesület. – Ez megint csak a tulajdonos döntésén múlik. Ha ő a saját vállalkozását csődbe akarja juttatni, akkor csődbe megy, ha nem, akkor nem.

Arról is érdeklődtünk, milyen a hangulat a klubnál, a labdarúgók és a szakmai stáb miként kezeli a kialakult helyzetet. – A játékosok nem most értesültek ezekről a dolgokról, hanem a tavalyi önkormányzati választások alkalmával szembesültek azzal, hogy a város vezetője utálja a sportot. Valamint mindent megtesz annak érdekében, hogy megszüntesse vagy tönkretegye, ami sport kapcsán működik, még akkor is, ha az a saját vállalkozása is. A játékosok emellett azt is megtapasztalták, hogy az a néhány ember, aki az elmúlt 12 év munkáját nem akarja hagyni, hogy kárba vesszen, az már eddig is mindent megtett, és a jövőben is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a klub talpon maradhasson. Ez idáig is csak emiatt valósulhatott meg, például ezért nincsen jelenleg semmilyen pénzügyi tartozása sem a klubnak a játékosok és a stáb felé. A továbbiakban azonban majd a tulajdonos döntése is befolyásolni fogja ezt.

Megkerestük az ügyben a balmazújvárosi önkormányzatot is, ám csak későbbre ígértek választ.

SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!