Sport

2019.01.08. 13:29

Tízévesen világrekordot dönt egy japán kislány

Japán - Sumire Nakamura a világ legfiatalabb profi go játékosa lesz. Célja, hogy még általános iskolás korában nyerjen egy bajnoki címet.

Japán - Sumire Nakamura a világ legfiatalabb profi go játékosa lesz. Célja, hogy még általános iskolás korában nyerjen egy bajnoki címet.

A kislány még csak 9 éves, de hamarosan már profi sportoló lesz, amivel világrekordot dönt – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Áprilistól ugyanis a go nevű táblajátékot űzők között ő lesz a legfiatalabb profi játékos. Amikor április elsején a legalacsonyabban jegyzett mezőnyben megkezdi a pályafutását, még mindig csak 10 éves lesz.

A rekordot eddig Rina Fujisawa tartotta, aki 2010-ben, 11 évesen lett profi játékos.

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yike Go (@yike_weiqi) által megosztott bejegyzés,

A go egy kínai eredetű, körülbelül négyezer éves táblajáték. Viszonylag egyszerű szabályrendszere ellenére stratégiai lehetőségekben gazdag. Két játékos felváltva helyezi a táblára fekete és fehér köveit egy 19×19 mezős táblán (kezdők gyakran játszanak kisebb, 9×9 és 13×13-as táblákon). A játék célja, hogy a játékosok egyike nagyobb területet foglaljon el (kerítsen körbe) köveivel, mint az ellenfele. A már táblára helyezett kövek nem mozdíthatóak el, kivéve, ha elfogják azt. A játék végén az elfoglalt területeket és elkapott köveket számolják össze, hogy kiderüljön, ki szerzett több pontot. A játékot fel is lehet adni, ekkor értelemszerűen a másik játékos győz – összegzi a játékszabályokat a Wikipédia.

Sumire 3 évesen kezdett játszani, 7 esztendős korában már versenyzett. Sokat tanult édesapjától, aki maga is profi játékos, 1998-ban országos bajnokságot is nyert.

Sumire a Japán Go Szövetség jóvoltából egy olyan fiataloknak indított programban vesz részt, amelynek köszönhetően kínai és koreai játékosokkal versenyezhet nemzetközi megmérettetéseken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!