Sport

2018.12.07. 18:30

Új irány a józsai képzésben

Debrecen-Józsa - A Józsa Sportegyesület tíz éve kezdett gyerekekkel is foglalkozni.

Debrecen-Józsa - A Józsa Sportegyesület tíz éve kezdett gyerekekkel is foglalkozni.

Az eddigiekhez képest Szabó László szakmai vezető egészen más irányt mutat a gyerekekkel való foglalkozás terén. Vannak kifejezések, amit az edzőknek ki kell törölni a szótárukból: például a feladat, mely helyett a gyakorlat szót használják. Minden negatív hatású szót pozitív hatású szóra kell cserélni, a gyerekeknek stresszmentes pozitív teret kell biztosítani a kibontakozáshoz.

Ne a sablonokból!

A szakmában a lélektan és a pedagógia kap nagy szerepet. Az egyesületnél nem tanítják meg a gyerekeket focizni, ha nem segítik felszínre törni, ami bennük van. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ahol több jó lehetőség is van, ott a kis focistákra kell bízni a szituáció megoldását. A gyereknek gondolkoznia kell, és ha rossz döntést hoz, rá kell vezetni a jó megoldásra. Hosszú távon ez azt jelenti, hogy a gyerek a saját eszét használja, és nem az edzéseken begyakorolt sablonokból választ. Egyszóval a gyerek tanuljon meg gondolkozni, ösztönből focizni, mint egykor a grundon. Ez az oktatás magával hozza a kreatív gondolkozást, a támadó focit, melynek eredményeképpen ismét egyre több egyéniség jelenik meg idővel a pályán.

Látszik a hatása

Ennek a gondolkodásnak Jó­zsán kézzelfogható eredménye van: idén az U19-es csapat vezeti a bajnokságot, 96 rúgott góllal. Az U16-os csapat a harmadik helyen áll 45 rúgott góllal, az U14-es csapat pedig vezeti a bajnokságot 83 rúgott góllal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!