Sport

2018.10.31. 09:42

Súlyemelő vb - Monstre program mamutmezőnnyel, három magyarral

Budapest - Türkmenisztán fővárosa ad otthont az idei súlyemelő-világbajnokságnak, amely már része a tokiói olimpiára kvalifikáló sorozatnak, ám nem csupán ezért várható csúcsrészvétel az év sportági főversenyén, hanem azért is, mert a korábbinál több súlycsoportban zajlanak majd a küzdelmek.

Budapest - Türkmenisztán fővárosa ad otthont az idei súlyemelő-világbajnokságnak, amely már része a tokiói olimpiára kvalifikáló sorozatnak, ám nem csupán ezért várható csúcsrészvétel az év sportági főversenyén, hanem azért is, mert a korábbinál több súlycsoportban zajlanak majd a küzdelmek.

A nők a 27., a férfiak pedig már a 84. vébéjük keretében találkoznak Asgabatban, ahol három magyar emelő indul. A versenyek csütörtökön kezdődnek, de először csak másnap hirdetnek eredményt: előbb a nőknél a 45, majd a férfiaknál 55 kilogrammban. Az utolsó versenynap jövő szombat, amikor is mindkét nemnél a legsúlyosabbak, egyszersmind a legerősebbek lépnek a rúd mögé.

Mind a nőknél, mind a férfiaknál tíz kategóriában lesznek versenyek az eddigi nyolc-nyolc helyett, ez eleve jelentősen emel a vb-indulók számán, de azért is várható, hogy a monstre programban mamutmezőny fog versengeni, mert a 2018-as világbajnokság már egyik állomása a 2020-as tokiói nyári ötkarikás játékokig vivő úton. Továbbá: a mennyiséget - és a minőséget is - növelő tényező, hogy ezúttal térnek vissza azon kilenc ország, benne a sportágban nagyhatalomnak számító Kína, Oroszország és Kazahsztán emelői, melyeket az Aján Tamás irányította világszövetség, az IWF elnöksége tavaly egy évre eltiltott a nemzetközi indulástól doppingeseteik magas száma miatt.

Az előnevezések arról árulkodnak, hogy hatszáz fölött lesz a rajthoz állók száma, a versenyzőt küldő országoké pedig kilencven körül alakulhat. A legnépesebb súlycsoportnak a női 64 kilogramm számít 65 jelentkezővel, illetve a férfi 81 kg, amelyben 57 indulót regisztráltak. Persze a szokásos lemorzsolódással, a különböző okok kiváltotta visszalépésekkel most is kell számolni, de nem lenne meglepetés, ha végül részvételi csúcs születne. Az eddigi rekord 626 versenyző, illetve 87 nemzet, előbbit az 1999-es athéni, utóbbit a 2011-es párizsi világbajnokság tartja.

Az asgabati Olimpiai Komplexumban sorra kerülő vb-n a magyar trióból elsőként Jung Beáta (Kecskeméti TE) lép fel, az U23-as Eb-n tavaly szakításaranyat nyert emelő a 64 kilósok között próbál szerencsét. Magát Krisztina (Testvériség SE), az ez évi Eb-n szakításban aranyat, lökésben és összetettben ezüstérmes versenyző az ólomsúlyból lefogyva most a 87 kilogrammosok között indul. A harmadik magyar az ólomsúlyú Nagy Péter (Szegedi EAC), aki az idén Bukarestben szakításban és összetettben is Európa-bajnoki bronzérmes volt plusz 105 kilóban, s az új kategóriabesorolás szerint a plusz 109 kg-ban szerepel Asgabatban.

Az új súlycsoportok a következők: női 45, 49, 55, 59, 64, 71, 76, 81, 87, plusz 87 kg, illetve férfi 55, 61, 67, 73, 81, 89, 96, 102, 109, plusz 109 kg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!