Sport

2018.06.20. 11:25

Szakértő szemmel: nagy krízisben van a világ labdarúgása

Debrecen - A huszonkilencszeres válogatott Esterházy Márton nem elégedett a látottakkal.

Debrecen - A huszonkilencszeres válogatott Esterházy Márton nem elégedett a látottakkal.

A válogatottban 11-szer volt eredményes, a Honvéd és az AEK Athén meghatározó alakja volt, részt vett a számunkra mindeddig utolsó, mexikói vb-n. Esterházy Mártont kérdeztük az oroszországi tornáról.

Úgy látom, elég nagy krí­zisben van a világ futballja"

– fogalmazott a 62 éves excsatár. – Ha egy csapat nem rendelkezik világklasszisokkal, akkor nagyon nehezen talál fogást a másik gárdán. Hétfő estig csak két olyan eredmény született, – az 5–0-s orosz siker, és 3–0-s belga –, ahol nagy különbségű győzelem született. Bár a Belgium–Panama is sokáig 0–0 volt, s addig kiegyenlített küzdelmet láthattunk. Ezután a vb után valamit ki kell találni, akár tiszta játékidőt mérni, vagy csökkenteni a pályán lévő játékosok számát, de valamit tenni kellene. A futball szabályait több mint 100 éve fektették le, azóta a futásmennyiség, a dinamika, a gyorsaság nagyon megváltozott. A kis csapatok teljesen egyenrangú ellenfelei a nagyoknak: egy Belgium vért izzadt, hogy egy Panamát megverjen, vagy az angolok a 91. percben szerzett góllal verik Tunéziát, Izland pedig megfojtja az ellenfelét – fogalmazott Esterházy.

Nem kap infarktust

– Nagyon szoros meccsek vannak, és a csapatok roppant óvatosak. Ami meglepett, az a portugál–spanyol, a két gigász egymásnak esett és remek mérkőzést játszottak. De szerintem a továbbiakban sem ez lesz a jellemző. Ha beívelik a labdát a tizenhatoson belülre, én még nem kapok ettől infarktust. Most folyamatosan járatják a labdát, és ha véletlenül húsz méterre megközelítik a kaput, 80 ezer ember tombol a lelátón, holott nem történik semmi, túl nagy helyzetek nincsenek – jelentette ki Esterházy, aki szerint Brazília, Spanyolország és Németország lehet ott a három legjobb csapat között. – Bár ha a németek kikapnak a svédektől, akkor nekik Doszvidányijá!

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!