Sport

2018.04.11. 10:33

Debrecenben a kontinens legjobbjai

Debrecen - Tabaka József és Benkő Roland száll harcba a továbbjutást jelentő dobogós helyekért a salakos egyéni Eb-elődöntőben.

Debrecen - Tabaka József és Benkő Roland száll harcba a továbbjutást jelentő dobogós helyekért a salakos egyéni Eb-elődöntőben.

A szezon legkiemelkedőbb versenyét rendezik április 28-án, szombaton 14 órától Debrecenben, ahol az egyéni Európa-bajnokság egyik elődöntőjének ad otthont a Gázvezeték utcai salakstadion.

Sztárok az oválon

A viadalon 12 ország – Dánia, Oroszország, Csehország, Bulgária, Lengyelország, Románia, Ukrajna, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Svédország és Magyarország – 16 salakszórója küzd a továbbjutást jelentő dobogós helyekért. A mezőnyből a dánok, az oroszok, a románok és a magyarok indíthatnak 2-2 versenyzőt, míg a többi nemzet egy-egy vaspapucsost delegálhatott a magyarországi viadalra.

A honi szakági tanács egy korábbi döntésének értelmében Tabaka József és Benkő Roland képviseli hazánkat főversenyzőként a viadalon, míg az első számú tartalék Magosi Norbert lesz.

A mezőny még foghíjas, de a már nevezett versenyzőket látva kijelenthető, a szezon legnívósabb viadalát rendezik Debrecenben április végén. A nagy salakos nemzetek közül a svédek Jakob Thorssellt küldik harcba, az oroszok Renat Gafurovtól és Marat Gatjatovtól várnak minél jobb eredményt, a csehek Josef Franc, míg az olaszok Nicolás Covatti mellett tették le a voksukat. Bár hivatalos nevezés még nem érkezett a szervezőkhöz, de lengyel internetes portálok szerint a polákoktól Janusz Kolodziej érkezik a cívisvárosba - talán mondanunk sem kell, egyből a favoritok listáját bővítendő.

Plusz két futam

Egyetlen versenyzőnek sem lesz könnyű dolga, hiszen sok a klasszis, de kevés a továbbjutást jelentő hely. A lebonyolítási szisztéma végjátéka eltér a hagyományos rendszertől, de nyugodt szívvel kijelenthető, rendkívüli izgalmakat ígér a verseny, ami nem 20, hanem 22 etapot tartogat a publikum számára. A szabályok értelmében a húszfutamos alapversennyel nem ér véget a küzdelem: a két legtöbb pontot gyűjtő pilóta egyből a döntőbe kvalifikálja magát, míg a következő négy salakos (a 3-tól a 6. helyezettig) az elődöntőben méri össze erejét, ahonnan az első kettő jut a fináléba. A legjobbak futama nagy izgalmakat tartogat, ugyanis csak az első három helyen végző salakszóró léphet a következő körbe, azaz a challenge-be. A SEC Challenge-nek május 5-én Olaszország (Lonigo vagy Terenzano) ad otthont, ahonnan a legjobban teljesítő pilóták kerülnek az egyéni Európa-bajnokság (SEC) fináléjába. A küzdelemsorozat négy fordulóból áll, Gniezno, Güstrow, Daugavpils és Chorzów lesz a helyszín.

HBN


[related-post post_id="3820672"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!