Sport

2018.02.08. 12:36

Nagy csaták várhatók a Főnixben

Debrecen - Az ország legjobb kosárlabdacsapatai küzdenek meg a Magyar Kupáért.

Debrecen - Az ország legjobb kosárlabdacsapatai küzdenek meg a Magyar Kupáért.

A Főnix Csarnokban rendezik meg február 16. és 18. között a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupát, melyen az ország nyolc legjobb kosárlabdacsapata mérkőzik meg egymással. A sorsolás már megtörtént, kiderült, érdekes párharcok várhatók – írja a Debka.hu.

A Pécs a Szombathely csapatával mérkőzik meg, előbbi gárda jelenleg 9. a bajnokságban, ám az alapszakasz felénél még a 8. pozíciót foglalta el. A klub fennállása legnagyobb sikerét éppen a Magyar Kupában ünnepelhette, két bronzérmet (1983, 2007) követően ugyanis 2009-ben Pécsre került a trófea. A PVSK évek óta bizonyítja, hogy a pénz nem minden, A csoportos szinten alacsony költségvetésből rendszeresen bejutnak a rájátszásba. A Falco az első csapatok egyike volt, mely biztosan kvalifikálta magát a fináléra, jelenleg a 3. helyen tanyázik. A válogatottak sorát felvonultató Szombathely elsősorban odahaza veszélyes idén, negatív idegenbeli mérlege azonban nem sok bizakodásra adhat okot. A 2008-as magyar bajnok kupagyőzelmet még nem ünnepelhetett, egy bronzérem mellett négy ezüstérem került eddig a vitrinbe.

Kiegyenlített

A Zalakerámia és az Atomerőmű SE is négy bajnoki és négy kupagyőzelemmel rendelkezik, de az aktuális erőviszonyokat tekintve is az egyik legkiegyenlítettebb csatára van kilátás. Az együttesek az 5., illetve 6. helyet foglalják el a tabellán, szinte megjósolhatatlan, melyik formáció jut az elődöntőbe. A ZTE jelenlegi mestere, Bencze Tamás játékosként részese volt az első három kupaaranynak, 1988-ban, 1992-ben és 1996-ban is az ő sikerükkel ért véget a torna. Az Atomerőmű jó emlékekkel tér vissza Debrecenbe, hiszen négy elsőségükből egyet épp a Főnix Csarnokban szereztek meg (2003), a Ráthonyi Tamás által irányított Vadkakasokat győzték le, a Debrecenben később szintén megforduló Fodor Péter irányításával. Edzőjük, Teo Cizmic számára sem ismeretlen terep a Magyar Kupa, hiszen 2016-ban a Körmenddel már felért a csúcsra, a Szolnoki Olaj csapatát győzték le a döntőben.

Két bajnokesélyes

A negyeddöntő kétségkívül legkeményebb párharca a Alba Fehérvár–Egis Körmend összecsapás lesz, hiszen két bajnokesélyes csap össze a pénteki harmadik mérkőzésen. A címvédő Alba ötszörös magyar bajnokként és négyszeres kupagyőztesként várhatja a debreceni hétvégét. A bajnokságban bombaformában lévő székesfehérváriakat Dzunic Branislav irányítja, aki 1996-ban a ZTE-vel, 2004-ben pedig a Kaposvárral játékosként nyert aranyat, majd trénerként a 2013-as és a 2017-es Alba is az ő vezetésével lett végső győztes. Az ellenfél sem nevezhető éppen kispályásnak, sőt a vasi együttes a legnagyobb kupamúltra visszatekintő klub a jelenlegi mezőnyből, hiszen a 17-szeres aranyérmes, de jelenleg másodosztályú Budapesti Honvéd mögött a Körmend hét első hellyel az örökranglista második helyezettje – két ezüstérem és hét bronzérem is került a vitrinjükbe, ezzel a legtöbb dobogós helyet is a körmendiek tudhatják magukénak az idei nyolc csapatból.

Simának tűnik

A KTE épp hogy „elcsípte” a nyolcasdöntőt, hiszen a Debrecennel játszott ki-ki mérkőzést, mely csak az utolsó pillanatokban dőlt el.

Épp a KTE játékosai ütötték el a Debrecent a nyolcasdöntőtől | Fotó: Derencsényi István

A Kecskemét az egyetlen gárda a mezőnyből, amely megnyerte a másod- vagy annál alacsonyabb osztályban szereplő csapatoknak kiírt Hepp Kupát (2013), majd az ezt követő években egy bronz- és egy ezüstérmet is sikerült szereznie. Az együttest irányító Forray Gábor nyert már Magyar Kupát is Kecskeméten – tagja volt a Meszlényi Róbert vezette Univer edzői stábjának, akikkel 2006-ban, az ASE legyőzésével emelhették magasba a serleget. A Szolnok hétszeres magyar bajnokként és hatszoros kupagyőztesként indul neki a debreceni nyolcasdöntőnek. Az igazi aranykorszak a 2010-es évek elején kezdődött: a Tisza-partiak 2011 óta minden évben legalább a döntőig jutottak, négy első hely mellett három ezüstérem jutott számukra. A csapat vezetőedzője az a Dragan Aleksic, aki ebben a minőségében irányította a legutóbbi két szolnoki kupagyőztes alakulatot, de 2011-ben és 2012-ben Pór Péter segédedzőjeként is a dobogó legfelső fokán végzett, 2009-ben pedig a Péccsel még játékosként szerzett aranyérmet.

HBN


A Magyar Kupa és a Hepp Kupa programja

Február 16., péntek

  • 13 óra: Pécsi VSK-VEOLIA–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely
  • 15.30: Zalakerámia ZTE KK–Atomerőmű SE
  • 18 óra: Alba Fehérvár–Egis Körmend
  • 20.30: KTE-Duna Aszfalt–Szolnoki Olaj KK
  • Február 17., szombat

  • 10.30: Salgótarján–Oroszlány (Hepp Kupa elődöntő)
  • 13 óra: Nyíregyháza–Pécs (Hepp Kupa elődöntő)
  • 15.30: Magyar Kupa elődöntő 1.
  • 18 óra: Magyar Kupa elődöntő 2.
  • Február 18., vasárnap

  • 10 óra: Hepp Kupa bronzcsata
  • 12.30: Hepp Kupa döntő
  • 15 óra: Magyar Kupa bronzcsata
  • 17 óra: Magyar Kupa döntő
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!