Sport

2018.02.14. 09:45

Mihály Kata szépen menetelt Barcelonában, Kálmán Gyöngyvér bronzérmes a kadet magyar bajnokságon

Debrecen - Mihály Kata a legjobb 64-ig jutott a hétvégi, barcelonai Világkupán, ezzel megerősítette pozícióját a világranglista legjobb 100 versenyzője között. A viadalt, valamint annak tanulságait Kata, és edzője, Serra Bendegúz értékelte.

Debrecen - Mihály Kata a legjobb 64-ig jutott a hétvégi, barcelonai Világkupán, ezzel megerősítette pozícióját a világranglista legjobb 100 versenyzője között. A viadalt, valamint annak tanulságait Kata, és edzője, Serra Bendegúz értékelte.

„A versenyt megelőző edzéseim után nem voltam túl pozitív, nem éreztem jó formában magam. Ezt követően utaztam el az edzőtáborba, ahol lehiggadtam, rendszereztem a gondolataim, és összességében hasznos edzéseken vehettem részt a románokkal, spanyolokkal. Egyre inkább éreztem, hogy összeáll a vívásom” – kezdte mondandóját a Békessy Béla Vívóklub kitűnősége. „A verseny előtt persze volt bennem némi izgalom, de ez nem csapott át pánikba, a csoportmeccseim során higgadt tudtam maradni, és hoztam azt, amit elvártam magamtól. A táblán egy elefántcsontparti lány volt az első ellenfelem, aki rendkívül kellemetlen feladatnak bizonyult, hiszen olyan reakciókat adott, melyekre nem számítottam. Ettől függetlenül rendben volt a meccs. A következő körben Várnai Vivien ellen mérkőztem, és kifejezetten szoros, küzdelmes asszó alakult ki, hiszen nagyon jól ismertük egymást, ám a második harmadban térdsérülés miatt fel kellett adnia. Úgy gondolom, a következő kört is gond nélkül tudtam hozni, grúz ellenfelemmel szemben, majd jött Emese… Az első harmad abszolút nekem kedvezett, jól ment a vívás, a szünetben át is futott az agyamon, hogy meglehet az asszó. A folytatásban elkezdtem másképp vívni, megváltozott a mozgásom, amit persze belülről nem érzékeltem, csak miután visszanéztem a meccset. Türelmetlenné váltam, és végül, szoros küzdelemben ugyan, de vereséget szenvedtem. A legnagyobb pozitívum, hogy viszonylag lazán álltam az egészhez, ugyanakkor sajnálom, hogy nem sikerült az egész asszóra kiterjesztenem ezt a felfogást. Mindent egybevetve örülök annak, hogy nyomás nélkül tudtam vívni a versenyen, mert az a legfőbb célom, hogy a görcsösség ne legyen úrrá rajtam a kulcspillanatokban” – összegzett Kata, majd természetesen kitért az előtte álló hetek munkájára is:

Most az a legfontosabb feladatunk, hogy kielemezzük a hiányosságokat, és az edzéseken javítsuk, tökéletesítsük mindazt, ami problémás. Így a március elején esedékes edzőtáborban, és a budapesti Grand Prix idején már közelebb kerülhetünk céljainkhoz.”

Serra Bendegúz a következőképp foglalta össze a rangos esemény, valamint az azt megelőző edzőtábor történéseit: „Úgy gondolom, az edzőtábor remek lehetőséget kínált Kata számára ahhoz, hogy megfelelően felkészüljön a Világkupára. A verseny pedig szerencsére beigazolta az előzetes elvárásaimat, hiszen Kata magabiztos vívással került a főtáblára. Az első lépcsőt az oda vezető úton egy francia válogatottal készülő, ezáltal francia stílusban vívó lány ellen mérkőzhetett meg. Taktikai szempontból komoly kihívást jelentett ez a meccs, de Kata gond nélkül megoldotta. A következő körben honfitársa, Várnai Vivien egy igen súlyosnak tűnő térdsérülés miatt feladni kényszerült az asszót. Grúz ellenfele már az orosz iskolának megfelelő felfogásban lépett pástra, ami újfent kényelmetlennek bizonyult, de Kata átgondolt és taktikus vívással megoldotta ezt a feladatot is. A legjobb 64 között pedig az olimpiai aranyérmes Szász-Kovács Emese következett. Az első harmad szinte tökéletesen alakult, Kata nagyon magabiztos volt a páston, ám utána átfutott az agyán, hogy akár meg is nyerheti ezt az asszót. Végül egy utolsó másodpercekig kiélezett találkozón Emese érvényesítette a papírformát, de azt gondolom, ez a mérkőzés nagyon fontos tanulságokkal szolgált. A Kata által, a verseny egészében mutatott víváskép pedig bizakodásra adhat okot a jövőt illetően.

Továbbá nem elhanyagolható az sem, hogy értékes ranglistapontokkal gazdagodott, melyeknek köszönhetően megszilárdította pozícióját a világranglistán, a magyar ranglistán pedig előrelépett.”

Fontos történés az egyesület életében, hogy Kálmán Gyöngyvér szintén pástra lépett a mögöttünk hagyott hétvége folyamán, és a kadet korosztály magyar bajnokságán bronzérmet vihetett haza. – Gyöngyvér kiegyensúlyozott vívással menetelt előre, és a döntőbe jutásért a tatai, nem mellesleg felnőtt magyar bajnoki harmadik Büki Lilitől kapott ki. Különösen szép eredmény ez annak ismeretében, hogy a mostani generáció nemzetközi viszonylatban is rendkívül erős. Ennek köszönhető, hogy Gyöngyvér újra meghívást kapott a magyar felnőttválogatott tatai edzőtáborába, ahol a németek mellett a világbajnok észtek vendégeskednek majd – zárta mondandóját a mester.

- Békessy Béla Vívóklub -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!