Sport

2018.02.01. 19:03

A Barca elől mindenkit elhalásznának

Debrecen - A Real és az Atlético utánpótlásképző szakembereivel találkozott Hegedüs Gábor Madridban.

Debrecen - A Real és az Atlético utánpótlásképző szakembereivel találkozott Hegedüs Gábor Madridban.

Madridban járt nemrég Hegedüs Gábor, a DHSE és a HTE Olasz Focisuli szakmai vezetője. Mint lapunknak elmondta, látogatásának két célja volt.

Mi a madridizmus?

– Az egyik, hogy a lehetőséghez képest belelássak a spanyol utánpótlás felépítésébe, mely évek óta a nemzetközi labdarúgás egyik fontos pillére. Kíváncsi voltam, mitől olyan egységes a spanyol játékosok képzési rendszere, hogyan jelenik meg az egyik leghíresebb klubnál, a Real Madridnál, illetve mi az egyedi a „madridizmusban”. A másik célom az volt, hogy a Debreceni Egyetem következő, sportszakmai programját bővítve, további spanyol képzési módszereket ismertethessünk meg a Debreceni Futball Egyetemen. Az Atlético Madrid utánpótlás stábjának magyarországi továbbképzését készítettem elő a helyszínen – fogalmazott a Napló érdeklődésére a szakember.

Amikor nemrég Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban a Real Madrid utánpótlás vezetői 1800 edző előtt előadást tartottak, ott elhangzott Szöllősi Györgytől egy előadás a „madridizmusról”. Hegedüs Gábor mostani spanyolországi látogatása során értette meg igazán ennek jelentését, mely a Realt kedvelők életérzését fejezi ki, és azt, hogy minden körülmények között kitartanak a három alapelvük mellett, melyek a remény, a bizalom és a hit.

– A Real Madrid edzőközpontjában, mely a madridi Valdebebas sportvárosban van, személyesen tapasztalhattam, mit jelent ez belülről. Itt tizenkét korosztályos együttes, körülbelül 270 játékosa edz 6 és 19 éves kor között, valamint a második csapat, a RM Castilla és Cristiano Ronaldóékkal a Real első kerete is. Az utánpótlás szentélybe bejutni kivételes lehetőség – fegyveres őrség, akkreditációs kártya, magas kerítés –, ahova a külföldi kollégák hivatalos programjának keretén belül sikerült eljutnom. Mindenre nyitottak voltak az előadásokon, egy kérésük volt csupán: az első csapatot nem zavarhatjuk fényképezéssel, autogramkéréssel. Közelükben voltunk Ronaldóéknak, de mindenhova csak együtt és kísérővel mehettünk. Aki ezt megszegi, annak távozni kell végleg.

Birtokolni a labdát

S hogy miért volt különleges e nyitottság? – Tudjuk, az angol csapatok a legnagyobb játékosfelvásárlók és a titkok kijátszása ma nem divat a nagy klubok részéről. De Madridban tudják, úgysem másolható le egy az egyben az utánpótlásrendszerük. Ráadásul úgy vélik, úgyis egyszer ide kerülnek a legjobbak. A spanyol filozófia, mely az ’50-es évek magyar alaptézisére is épült (többek között ezért is van Puskás Ferencnek mellszobra ott), Johan Cruyff egyik mondását tartja szem előtt:

Csak egy labda van a pályán, s az legyen, nálad.”

Vagyis fáradjon el az ellenfél annak visszaszerzésében, majd a védekezésük hibáit kihasználva, rúgjunk gólokat. Egységes csapatmozgás a támadásban és a labdavisszaszerzésben, a védekezésben – ezek a magas szintű technikai tudás és taktikai felkészültség jellemzői is. A Real Madrid kibővítette ezt a filozófiát és minden csapat, minden korosztály edzésén ezt a felfogást tapasztaltam, legyen az 8 vagy 18 éves. De ami jellemző, ez minden spanyol csapatnál következetesen megjelenik – mondta Hegedüs Gábor.

Az elméleti előadásokat, konzultációkat és bemutatókat olyan edzők tartották, akik maguk is fociztak a Realban: Roberto Carlos, Santiago Solari vagy éppen José María Gutiérrez (Guti).

Hegedüs Gábor beleláthatott a spanyol utánpótlás felépítésébe, és a világsztár Gutival is találkozott

– A Real Madrid akadémiájáról kinevelődvén nagyon sokan játszanak ma más spanyol csapatokban és az európai topligákban. 45 játékos nevelkedett ott, és szerepel a La Ligában, harmincnyolcan más (angol, német, skót, olasz) klubokban, és 63-an a spanyol 2. osztályban. Negyvenkilenc megfigyelőjük dolgozik szerte a világban, és az Atlético Madriddal van egy hallgatólagos megállapodásuk, hogy egymás játékosait nem csábítják. Azonban a Barcelona elől mindenkit el akarnak hozni. Sok olyan instrukciót kaptam a spanyol kollégáktól, melyet a jövőben felhasználhatunk az itthoni képzésben. Kaptam pár olyan egyszerű, de következetes ajánlást, mint például az alázatosság, az erőfeszítés, a szolidaritás és csapatmunka – ezt minden játékosba igyekszünk átültetni.

HBN–TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!