Sport

2017.11.28. 14:34

Elő az íjakat: feszít, céloz és lő!

Nádudvar - Papp Lajos felélesztené a hagyományokat, összefogásra buzdítja a megyénkbeli íjászokat.

Nádudvar - Papp Lajos felélesztené a hagyományokat, összefogásra buzdítja a megyénkbeli íjászokat.

Kemény fába vágta a fejszéjét Papp Lajos, aki nemrégiben megalapította az Íjász és Sportlövő Egyesületet Nádudvaron. Az elnök ügyvezető terve, hogy régiós központként felkarolja azokban a kisebb városokban, falvakban működő klubokat, melyekben magasabb szinten is igény van az íjászatra és a sportlövészetre.

– Hajdúszoboszlón, Kabán vagy épp Püspökladányban is működik íjászegyesület, de ezek nem olyan hangsúlyosak. Ha meghívják őket egy-egy falunapra, lőnek párat, és körülbelül ennyi. Holott ebben a sportágban sokkal több van. Célom, hogy fellendítsem az íjászatot. Hazánkban, megyénkben is vannak tehetséges íjászok, támogatás kell nekik, hogy továbbfejlődhessenek, és ne kallódjanak el. Az edzések és versenyek mellett igazi közösségi életet indítottam be – mondta el lapunknak Papp Lajos, aki maga is íjászkodik; fegyvervizsgája, állami vadászjegye, vadászíjász kiegészítő vizsgája, nemzetközi vadászíjász-bizonyítványa és oklevele van, és jelenleg az utánpótlás-oktatói képzést végzi.

Egységben az erő

Az ügyvezető saját erőből vágott bele ebbe a vállalkozásba, de emellett szükség van támogatásra ahhoz, hogy beszerezzék a megfelelő eszközöket.

Azt vallom: egységben az erő. Ahhoz, hogy működjön valami, arra áldozni kell. Hiszem, hogy sokan mellénk fognak állni, mert az itt a lényeg, hogy a gyerekeknek, sőt akár egész családoknak értelmes elfoglaltságot adjunk."

– Már több egyesülettel is egyeztettem, köztük a Letizia SC-vel, üdvözlik az elképzelésemet, támogatják, és bíznak az összefogás sikerében. Egyelőre az egyik egyesületi tagunk irodaházában tartjuk a foglalkozásokat, illetve van lehetőség a hozzá tartozó udvaron is edzeni. Azt tervezzük, hogy egyezséget kössünk a nádudvari önkormányzattal. A helyi lőteret évtizedek óta senki nem használja, szinte az enyészeté – számunkra viszont éppen alkalmas lenne. Sajnos, sokan megállnak egy bizonyos szinten, mert nem tudnak tovább fejlődni, nincs rá lehetőségük, nem rendelkeznek alkalmas íjakkal. Mi szeretnénk megteremteni az optimális helyszínt, eszközparkot, és oktatói hátteret. Fellendülőben van az íjászat, nem is hiszik, de országosan több ezren, megyei viszonylatban is több százan művelik. Régiónknak többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnoka van, mi is kivesszük a részünket a következő generáció bajnokainak kineveléséből – fogalmazott Papp, majd hozzátette, már most is lelkes és ügyes növendékekkel foglalkoznak, akik dobogón végeztek az ob-n, emellett számos viadalon bizonyítottak. Az elnök végezetül kiemelte, azért is szereti és ajánlja ezt a sportágat, mert kortól és nemtől független.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!