Sport

2017.10.26. 18:10

Díjazták a kosaras ifjak pallérozóját

Debrecen - Cserfalvi István számára az egyik legszebb emlék, mikor a Vadkakasokkal a második helyen zártak.

Debrecen - Cserfalvi István számára az egyik legszebb emlék, mikor a Vadkakasokkal a második helyen zártak.

A hagyományoknak megfelelően ünnepi közgyűlést tartott Debrecen önkormányzata október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója tiszteletére. A Kölcsey Központban rendezett eseményen adták át többek között a Hajós Alfréd-díjat, melyet idén Cserfalvi István kosárlabdaedző is kiérdemelt.

Ezt az elismerést azok kaphatják meg, akik a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végeznek. Cserfalvinál keresve se lehetett volna jobb személyt találni, hiszen évtizedeken keresztül meghatározó szerepet töltött be a cívisvárosi kosárlabdában. Elhatározása, hogy egy erős, országosan is jegyzett fiú kosárlabda szakosztályt hozzon létre, szívós munkájának köszönhetően megvalósult. 1980-ban a Városi Sportiskolán belül megalapította a fiú kosárlabda szakosztályt. Edzőként, majd a Debreceni Sportiskola szakmai igazgatóhelyetteseként egyaránt kiemelkedő színvonalú munkát végzett. 2006 óta kizárólag utánpótlás-csapatokat edz, jelenleg a Debreceni Kosárlabda Akadémia U16-os korosztálya pallérozódik a keze alatt.

Nem számítottam rá, hogy ilyen megtiszteltetés ér, nagyon boldog vagyok, hogy Hajós Alfréd-díjjal ismerték el azt a munkát, melyet a kosárlabdáért tettem."

– Mikor 2006 nyarán átkerültem az utánpótlás-nevelésbe, kicsit magam is aggódtam, hogyan oldom meg a helyzetet. Szerencsére sikerült felnőnöm a feladathoz, az elmúlt bő tíz év alatt olyan játékosokat neveltem ki, akik az élvonalban is megállják a helyüket. Egészen más gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozni, mint felnőttekkel, előbbiben inkább a nevelés rész domborodik ki, ami tetszik, és testhezálló is, hiszen korábban tanár voltam – fogalmazott Cserfalvi István, akitől arról is érdeklődtünk, edzői pályája során mire a legbüszkébb.

– Mikor a Vadkakasokkal a másodikok lettünk az első osztályú bajnokságban, minden hazai meccsünket megnyertük, az emberek szívesen jöttek ki szurkolni nekünk. El is tettem emlékbe egy labdát azok közül, melyeket használtunk. Emellett az is kedves a szívemnek, hogy a férfi kosárlabdázók második számú nemzetközi kupasorozatában, az ULEB-kupában sikerült megverni az Alba Berlint – mondta a tréner.

Cserfalvi szerint lényeges, hogy egy edző példát mutasson, olyan foglalkozásokat kell tartani, melyekre örömmel látogatnak el a gyerekek, és várják az újabb tréninget – a mai napig ennek tudatában adja át ismereteit.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!