Sport

2017.08.09. 16:15

Hargitay András: Hosszú Katinka és Shane megkerülhetetlenek

Budapest - Az exkapitányhoz érkezett olyan megkeresés, hogy legyen elnökjelölt.

Budapest - Az exkapitányhoz érkezett olyan megkeresés, hogy legyen elnökjelölt.

Amikor egy elnökségi ülést végigült, elgondolkozott azon, ha Gyárfás Tamást autokrata vezetőnek mondták, akkor az új elnökkel sokkal komolyabb problémák lesznek, idézte fel tapasztalatait a korábbi kapitány, Hargitay András a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Azt is elmondta, őt már megkeresték, induljon az elnöki posztért, egyúttal megjegyezte, ma Hosszú Katinkáék megkerülhetetlenek az elnök személyét illető kérdésben.

Lejárt a „türelmi idő”

– A vb előtt sem volt már nyugi – kezdte a beszélgetést az úszószövetség körüli helyzettel kapcsolatos észrevételeit Hargitay András.

Gyakorlatilag szinte az újraválasztás, január-február környékén már felvetődtek bizonyos kérdések, amelyek március-áprilisra felerősödtek. Akkor volt egy olyan konszenzus, hogy addig, amíg lezajlik a vb, ne feszegessünk bizonyos dolgokat, menjen le, készüljünk az eseményre. A világbajnokság véget ért, az egy új fejezet."

Azóta lemondott hat elnökségi tag, új elnökségnek kell felállnia, közgyűlést szükséges összehívni 15-30 napon belül. Arról, hogy Bienerth Gusztáv mivel vívta ki az úszótársadalom haragját, azt mondja: – Nem igazán én vagyok az autentikus ebben, januárig találkoztam vele, egy elnökségi ülést volt alkalmam végigülni, akkor egy kicsit elgondolkoztam, ha Gyárfás Tamást autokrata vezetőnek mondták, akkor itt sokkal komolyabb problémák lesznek. Azt éreztem, hogy mindent a saját hatáskörébe akart akkor vonni. Utána én már gyakorlatilag nem találkoztam vele, de információim voltak. Annyi történt, hogy ígérgetések, nagy szövegek voltak, de ennek vagy már akkor sem volt tartalma, de utána biztosan nem lett. Egy dolgot hadd emeljek egyértelműen ki: akkor azon a közgyűlésen, amin én még részt vettem, szóba került egy bizonyos orvosi bizottság létrehozása, ami nagyon fontos lett volna. Erről egyetértését biztosította, majd ezután többször kérdeztem az illetékeseket, de azt mondták, nem tudták telefonon elérni. Ez még hagyján, de vissza sem hívta őket. Most már eltelt hét hónap. Ez nem volt szokás régebben. Egymás között lehet, hogy viták voltak, akár veszekedések is, de, hogy egy órán vagy egy napon belül ne hívjuk vissza a másikat, az nem jó – vélekedett a szakember.

Szemben Gyárfással

– Amikor még beszéltünk erről Bienerth Gusztávval, azt mondtam, neki nagyon könnyű helyzete van, mert Gyárfás Tamást nem ütötte ki a helyéről, Gyárfás Tamás lemondott, ő meg jött a helyére. Működjön vele együtt, Gyárfás Tamásnak 23 éves tapasztalata, nemzetközi ismerete van, tehát neki mást nem is kell csinálnia, csak közösen együtt egy hatalmas lehetőséget kap. Nem ez történt, mindig vele szemben határozta meg magát – fogalmazott Hargitay.

Úgy véli, a sikeres úszó vb-hez az úszószövetségnek gyakorlatilag semmi köze. – Ehhez az eseményhez a korábbi úszószövetségnek volt köze, az akkori vezetés rengeteget dolgozott azon, hogy egyrészt megkapja ezt a világbajnokságot, majd megkezdje a szervezést. Épp a mai napon gondolkoztam azon, hogy gyakorlatilag januárban már majdnem a szobabeosztás és minden fontos részlet megvolt. Ami az új elnökséget illeti, nyilván nekik is voltak feladataik, csak jóval kevesebb. Nem tartom szerencsésnek, hogy azt az évtizedek óta kialakult rendszert és megszerzett pozíciókat, amiket a FINA-ban és különböző nemzetközi helyzetben megkaptunk, azokat visszamondja, vagy már csak azért, mert valamikor Gyárfás embere volt, adott esetben Csurka Gergő, akkor őt nem is jelöljük. Ezek nem jó dolgok. Volt a „Jövő bajnokai” program, amivel lehetett vitatkozni, hogy mit kellett volna betenni, vagy kivenni, de lelassítani, esetlegesen megállítani, ez sem egy jó húzás. Holott az elmúlt években, ha csak azt veszem, hogy az a Késely Ajna, aki most szenzációsan szerepelt, ő ebből a programból indult. Január óta nem vagyok benne az úszószövetségben és a magyar úszósport életében, de akik benne vannak, azok érzik ezeket a hibákat magukon.

Megkerülhetetlenek

Hargitay András elárulta, érkezett hozzá olyan megkeresés, hogy legyen elnökjelölt.

Az úszószövetség elnökének sokféleképpen lehet lenni, de azt gondolom, hogy vitán kívül áll, hogy ehhez Hosszú Katinkának, vagy az ő férjének is véleményt kell alkotni. Csak velük együtt lehet csinálni. Katinka és Shane olyan befolyásra tettek szert az elmúlt években, nem csak a magyar úszószövetségben, hanem máshol is, ezért úgy gondolom, ők megkerülhetetlenek ebben a kérdésben."

A korábbi kapitány arra a kérdésre is válaszolt, hogy ő milyen kapcsolatot ápol Hosszúékkal. – Semmilyen kapcsolatot nem ápolok velük, decemberben volt az utolsó találkozó – mondta, majd hozzátette, a közelmúltban megpróbálta felvenni a kapcsolatot az olimpiai és világbajnok úszónővel.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!