Sport

2017.08.01. 17:33

Debreceniek az Universiadén: nem nyaralni mennek Tajpejbe

Debrecen - A Debreceni Egyetemet kilenc sportoló képviseli az augusztus végi multisportrendezvényen.

Debrecen - A Debreceni Egyetemet kilenc sportoló képviseli az augusztus végi multisportrendezvényen.

A Debreceni Egyetem kilenc hallgatóval erősíti a 29. Nyári Universiadén induló magyar csapatot. Augusztus 19. és 30. között Tajpejben a világ legjobb egyetemistáival méretteti meg magát többek között az Eb-bronzérmes gátfutó Kozák Luca, az olimpikon hosszútávúszó Papp Márk és a válogatott párbajtőrvívó Mihály Kata. Rajtuk kívül kedden bemutatkozott a sajtó képviselőinek az U23 Eb-győztes gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert, az U23 utánpótlás csúcstartó gerelyhajító Szilágyi Réka, valamint az Universiadéra a debreceni edzőtáborban készülő férfi kosárlabda válogatott. A kosaras srácok összekötötték a kellemeset a hasznossal, ugyanis a sajtóeseménynek a debreceni Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ adott otthont, így a válogatott tagjai egy sportdiagnosztikai mérésen is részt vettek a hivatalos rendezvényt követően.

A tájékoztató elején Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, az Universiadén szereplő férfi kosárlabda-válogatott csapatvezetője ismertette a tényeket. Az egyetemi docens elmondta, a tajpeji Universiadéra minden idők legnépesebb magyar küldöttsége utazik, a 210 fős csapatban a versenyzőkön kívül helyet kaptak edzők, vezetők, orvosi stáb és sportpszichológus is. A Debreceni Egyetemet 9 sportoló képviseli a multisportrendezvényen, ők mindannyian egy zöld színű, a tanintézmény új logójával ellátott kapucnis pulóvert kaptak a sajtótájékoztatón. Balogh László elmondta, 105 ország, 14 ezer sportolója, 21 sportágban méri össze erején a világeseményen.

Egyedülálló központ

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alelnöke kiemelte, a Debreceni Egyetem sokat tett azért, hogy a nemzetközi sportélet térképére felkerüljön, ennek a törekvésnek az egyik büszkesége a SET Központ, ami egész Kelet-Európában egyedülálló. Bács Zoltán annyit kért a sportolóktól, hogy legjobb tudásuk szerint képviseljék hazánkat és a Debreceni Egyetemet az Universiadén. A kancellár elárulta, Debrecen Miskolccal közösen beadta nevezését a 2022-es, 2024-es Európai Egyetemi Játékok megrendezésére.

Döntőért, éremért

A debreceni sportolók közül a gátfutó Kozák Lucától megtudtuk, több világversenyen is részt vett már, de ez lesz az első Universiadéja, ahol szeretne döntőbe jutni a versenyszámában. A DSC-SI atlétájával ellentétben Mihály Katának a tajpeji esemény már a harmadik Universiadéja lesz, így komoly tapasztalatokkal állhat pástra. A magyar bajnok párbajtőröző nem óvatoskodott amikor kijelentette, éremért utazik Tajvanra. A DEAC vezetőedzője, Berényi Sándor által irányított férfi kosárlabdacsapatból Kósa Tamás, Bognár Kristóf, Andrássy Géza és Garamvölgyi Ákos képviseli a Debreceni Egyetemet. A kosarasoknál az az elsődleges cél, hogy továbbjussanak a csoportjukból.

HBN-BN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!