Sport

2017.08.14. 16:33

Csuvi: olyan volt, mint ezelőtt tíz, tizenöt évvel

Budapest - Varga Tamás szerint mindenképp jó ötlet volt, hogy elindultak a masters világbajnokságon.

Budapest - Varga Tamás szerint mindenképp jó ötlet volt, hogy elindultak a masters világbajnokságon.

A masters, vagyis az idősebb korosztály képviselőinek vetélkedésével folytatódott a 17. vizes világbajnokság Budapesten. A múlt hétfőn rajtoló tornán rekordnagyságú mezőny, 10 ezer versenyző indul, köztük úszók, műugrók, szinkronúszók és pólósok.

A vízilabdás-küzdelmeknek vasárnap vége is ért, több korosztályban is magyar aranynak lehetett örülni. A honi szurkolók leginkább a Millennium csapatnéven induló pólóválogatottra voltak kíváncsiak. Nem is csoda, hiszen vízbe ugrott a Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal közösen játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán. Szintén ott volt a keretben a két olimpiai aranyat nyert Fodor Rajmund, Gergely István, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás és Vári Attila, illetve a Sydneyben aranyérmes Märcz Tamás, Székely Bulcsú és Varga Zsolt.

A legendák ismét varázsoltak, esélyt sem adtak ellenfeleiknek. Öt meccsből ötöt nyertek: a nyitányon 22–5-re ütötték ki a török Galatasaray együttesét, majd következett az olasz Milano elleni 24–5-ös siker. Az amerikai Darkside gárdáját 16–1-re múlták felül Kásáék, akik az elődöntőben a szintén magyar Oazis Sport Clubot 19–8-ra verték. A fináléban, vasárnap este az orosz Szentpétervár csapatával szemben 16–3-ra tudtak nyerni, ezzel kiharcolva a veterán vb címet.

A debreceni, illetve hajdú-bihari vízilabda rajongók számára talán a legkedvesebb név a felsoroltak közül Varga Tamásé, hiszen „Csuvi” játékosként, elnökként és vezetőedzőként éveken át küzdött a DVSE sikeréért.

Leírhatatlan érzés

– Fantasztikus volt! – kezdte a beszélgetést Varga Tamás. – Jó ötletnek bizonyult, hogy elindultunk ezen a tornán. Becsülettel felkészültünk, egyrészt mert nem tudhattuk, milyen kvalitású riválisokkal találkozunk, másrészt pedig mindig is az volt ránk a jellemző, hogy a maximumra törekszünk.

Nem csak az jelentett óriási élményt, hogy újra együtt játszhattunk, hanem az is, hogy minőségi időt tölthettünk el közösen, immár családostól. Mi mindig is valódi közösséget alkottunk, ez még most is látszott."

– A medencében jól működtek a régi beidegződések, tudtuk, mit akar a másik. Olyan volt, mint ezelőtt tíz, tizenöt évvel, ugyan úgy ökörködtünk, remek volt a hangulat. A masszőrünk meg is jegyezte, hogy „ti tényleg egy csapat vagytok” – mondta el a Napló érdeklődésére Varga Tamás, aki azt is elárulta, három hetet tudtak együtt edzeni, előtte pedig mindenki egyénileg, lehetőségeihez mérten végezte az alapozást.

Aki nem jutott el személyesen a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába, a tévé képernyője előtt is érezhette, milyen hangulat uralkodott az összecsapások alatt. Na de milyen lehetett ezt élőben, az egyik ünnepeltként átélni?

– Leírhatatlan érzés volt. Az a szeretet, amely körülvett minket, örökre velünk marad. Végig telt ház előtt játszhattunk, sőt, szerintem ha befértek volna még vagy három ezren, akkor is megtöltötték volna a Hajóst – fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok pólós, majd elismerte, azért elfáradtak a végére. Varga hozzátette, végig komolyan vették a küzdelmeket, ki akarták szolgálni a közönséget, és nem mellesleg nyerni szerettek volna. Ez sikerült is, bár megjegyezte, ez a vb többről szólt, mint az aranyérem.

„Gyere Csuvi, kapjuk el”

– Ezt a címet természetesen nem lehet egy kalap alá venni egy olimpiai győzelemmel, ettől függetlenül nagyon értékes. Nyerni mindig jó, most is ez volt a célunk, ugyanakkor ez nem erről, vagyis inkább másról is szólt. Újfent mozogtunk, nem mellékesen ledobtunk pár kilót, együtt játszhattunk, szórakozhattunk – sorolta a klasszis védő, akinek jó párszor „elsült a keze”.

Ahogy az a nagy tornákon lenni szokott, a nyertes együttes tagjai, a játékosokat és a szakmai stábot is beleértve, mind a vízbe ugrottak. Kemény Dénest jobbról Varga Zsolt, balról pedig Varga Tamás ragadta meg, és tessékelte a medencébe. Mint kiderült, ez nem volt előre kitervelve, csak úgy hozta a helyzet. – A vízben voltam, ahogy Varga Zsolti is, aki odaszólt nekem, hogy gyere Csuvi, kapjuk el a mestert – elevenítette fel nevetve az eseményeket Varga, miközben az is eszébe jutott, hogy a 2013-as vb-n is éppen ő dobta be az egyik oldalról a kapitányt.

Mint kiderült, beszélgetésünkkor épp hazafele, Szegedre tartott a Varga család, mely kedden elutazik jól megérdemelt nyaralására. – Vannak lehetőségeim, meglátjuk, hogyan tovább, át kell gondolnom, mi is lenne a legjobb. Volt már megkeresésem Pestről is, de nem akarok elszakadni Szegedtől, szeretnék a családom mellett maradni – mondta kissé sejtelmesen Csuvi.

HBN


[related-post post_id="3581582"]

[related-post post_id="3578623"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!