Sport

2017.06.10. 08:24

Feczkó: nagyon csalódott lennék, ha nem sikerült volna

Balmazújváros - Feczkó Tamás fájó szívvel hagyta ott a Balmazújvárost a történelmi osztályváltást követően.

Balmazújváros - Feczkó Tamás fájó szívvel hagyta ott a Balmazújvárost a történelmi osztályváltást követően.

A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő hatalmas utat tett meg az elmúlt két és fél évben Feczkó Tamás vezetésével. A tréner egy kiesés rémétől fenyegetett csapatot vett át 2015-ben, ám a múlt héten a Kisvárda 1–0-s legyőzésének köszönhetően immáron az NB I-be jutást ünnepelhették a hajdúságiak. A szakvezető a fényesen csillogó ezüstérem ellenére búcsút int az Újvárosnak, és az MTK-nál folytatja a pályafutását, két évre kötelezte el magát a fővárosiakhoz. A vezetőedző a Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban többek között elárulta, miért esett a választása a kék-fehérekre, milyen emlékekkel gazdagodott balmazújvárosi mesterként, valamint mi lehetett az osztályváltás magyarázata.

A bajnokság előtt mennyire tűnt reálisnak egy ilyen siker elérése?

Feczkó Tamás: Az öltözőben az első három hely megszerzését tűztük ki célként magunk elé. Személy szerint nagyon csalódott lennék, ha nem sikerült volna kiharcolnunk az élvonalba jutást, mivel tisztában voltam a játékosaim példaértékű mentalitásával, tudásával és a győzni akarásával. Már az ősszel látszott, nem álmodtunk merészet, ugyanis több fordulón keresztül mi álltunk a táblázat élén. A rangadókon rendszerint nagyon pozitív játékot mutattunk. A törökországi edzőtáborozás során minőségi ellenfelekkel találkoztunk, a mérkőzéseken még engem is meglepett, milyen csodálatos képességekkel rendelkeznek a fiúk, valamint hogy milyen nagyszerű együttest alkotnak.

Mi lehetett a titka ennek a varázslatos produkciónak?

Feczkó Tamás: Úgy gondolom, csapatként messze a legerősebbek voltunk az egész mezőnyt figyelembe véve. A siker közös. A vezetőség, a klub alkalmazottai, a játékosok és a szakmai stáb egyaránt kivette a részét ebből a fantasztikus eredményből. Az elöljárók minden kérésünket zokszó nélkül teljesítették, a feltételeket biztosították a nyugodt munkához. A srácok előtt is megemelem a kalapomat, ugyanis az összes edzésen maximálisan odatették magukat.

Történelmi tettet hajtottak végre. Mennyien gratuláltak?

Feczkó Tamás: Több mint háromszáz üzenetet kaptam, valamint közel százan kerestek telefonon. Sajnos nem tudtam még az összes megkeresésre válaszolni. Az ünneplés emlékezetesre sikerült, a labdarúgóim nem csak a pályán, hanem a mulatozás során is becsülettel odatették magukat.

Mekkora különbség van az NB I. és az NB II. között?

Feczkó Tamás: Minden osztály között jelentős differencia tapasztalható. Az utóbbi időben hét találkozót vívtunk élvonalbeli vetélytárssal, ezek közül négyet megnyertünk, háromszor pedig döntetlenre végeztünk. Ennek fényében szerintem a Balmazújváros teljesen felkészült az OTP Bank Ligára.

Fotó: Derencsényi István

A szezonban többször elhangzott, a bekkelő riválisokkal szemben nehezen találta meg az ellenszert a Balmaz. Ennek mi lehet a magyarázata?

Feczkó Tamás: Védekezni mindig könnyebb, mint támadásokat vezetni. Februárban és márciusban a pályánk nem igazán volt alkalmas a játékra, ekkor valóban becsúsztak váratlan pontvesztések. Az elmúlt másfél hónapban, amióta tökéletes lett a gyepszőnyeg állapota, minden hazai összecsapásunkat behúztuk.

Több együttessel is összeboronálták a sajtóban. Miért pont az MTK-ra esett a választása?

Feczkó Tamás: Két és fél esztendőn keresztül irányítottam az Újvárost, már az első félévet követően megkerestek külföldről. Tavaly pedig több alakulattól kaptam ajánlatot, de mindegyikre nemet mondtam. Az utóbbi hetekben öt másodosztályú klub, valamint egy határon túli élvonalbeli egylet hívott. Mindegyiküknek azt feleltem, amíg nincs vége a bajnokság, addig nem foglalkozom az ajánlatokkal. Hétfőn az újvárosiakkal egyeztettem, kedden az MTK-val beszélgettem, szerdán pedig egy másik NB II-es csapattal ültem tárgyalóasztalhoz. Mindenhol felvázolták nekem a szakmai elképzeléseket. Álmatlan éjszakáim voltak, egy nagyon nehéz döntést kellett meghoznom. Ahogy a Balmazt tervszerűen építettem, az edzői pályámra is kidolgoztam egy modellt, amelynek a következő lépcsőfoka egy tradicionális klub irányítása. A fővárosiak nagyon korrektnek bizonyultak, illetve éreztették velem, hogy én számítok az első számú jelöltnek a posztra.

Milyen emlékeket őriz a Balmazújvárosról?

Feczkó Tamás: Csodálatos élményekkel gazdagodtam. A fellépéseink közel hatvan százalékát megnyertük. Ki merem jelenteni, hogy az előző hétvégén sporttörténelmet írtunk a Kisvárda legyőzésével. Azt a sok boldog arcot, illetve a drukkereket sosem fogom elfelejteni. Hálás vagyok a balmazújvárosi embereknek azért a szeretetért, amit tőlük kaptam. Minden edzőnek azt kívánom, hogy olyan klubvezetőkkel dolgozhasson együtt, mint dr. Tiba István és dr. Veres Margit, akik mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a város és a klub eredményes legyen. Rengeteg energiát fektettek ebbe a sikerbe. Csak köszönettel tartozom nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem, és mindig támogatták a munkánkat. A játékosaimról pedig csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Amilyen munkát végeztünk, az példaértékű, hiszen amikor megérkeztem, gyakorlatilag mindenki elkönyvelte, hogy NB III-as csapat lesz a Balmazújváros. Azt a bennmaradást ugyanolyan értékesnek tartom, mint a feljutást, ugyanis akkor a keret zömét alig ismertem. Nem tudom szavakba foglalni, mennyire büszke vagyok a fiúkra!

Az újvárosi keretből valakit szeretne átcsábítani a kék-fehérekhez?

Feczkó Tamás: Azért melóztunk annyira elszántan az előző hónapokban, hogy a játékosok NB I-ben szerepelhessenek. Csak abban az esetben keresek meg játékost, ha az illetőre nem tart igényt a vezetőség.


Két évre szóló szerződést kötött Feczkó Tamás, a másodosztályba kiesett MTK Budapest labdarúgócsapatának új vezetőedzője.

A Balmaz Kamilla Gyógyfürdő végzett a labdarúgó NB II. második helyén, ezzel kiharcolva a feljutást. A felejthetetlen estét képeken mutatjuk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!